Verhuizen is behoorlijk duur. Je hebt het dan niet alleen over andere vaste kosten en misschien een periode met dubbele lasten: er komt heel wat meer bij kijken. Wat dacht je bijvoorbeeld van het opknappen van je nieuwe woning? Er zijn eigenlijk altijd wel klussen die moeten gebeuren. Wil je hulp bij het verhuizen, dan lopen de kosten nog verder op. Nieuwe meubels of aanpassingen in de tuin maken het totaalplaatje helemaal prijzig. Gelukkig zijn er deze 10 tips om je verhuizing zo goedkoop mogelijk te regelen!
1. Hou een overzicht bij
Het is het makkelijkst om gebruik te maken van een verhuischecklist. Het kan namelijk behoorlijk prijzig zijn als je bepaalde dingen vergeet. Denk daarbij aan rekeningen die verkeerd worden bezorgd, waardoor je extra boetes moet betalen. Of het vergeten door te geven van de meterstanden bij het energiebedrijf.
2. Kijk welke klussen echt nodig zijn
Het lijkt heel goedkoop om even wat muren te schilderen. Maar een flinke emmer verf kost wel minstens €25, voor simpele witte verf. Meestal heb je meer nodig dan je denkt, dus kan dit een behoorlijke kostenpost vormen. Kijk dus eerst wat echt nodig is en wat eventueel ook later kan.
3. Zoek goedkope hulp bij je verhuizing
Een officieel verhuisbedrijf is meestal behoorlijk duur. Maar zelf sjouwen met spullen is ook niet altijd praktisch of haalbaar. Denk er daarom over na om je verhuizing door studenten te laten doen. Het is beter om hiervoor een verhuisbedrijf te regelen dat studenten in dienst heeft, dan zelf ‘vrije’ studenten te vragen. Een bedrijf biedt namelijk verzekeringen tegen schade.
4. Welke materialen heb je nodig?
Woon je in een flat of staan er veel spullen op een bovenverdieping? Dan kun je het beste een verhuislift huren. Hoewel die geld kost, is dat veel goedkoper dan verhuizers de trappen op en af te laten sjouwen met al je spullen. Niet alleen qua tijd, maar ook omdat spullen dan sneller beschadigen.
5. Doe het voorwerk zelf
Je kunt zelf alvast beginnen met alles in dozen te pakken. Zet duidelijk op elke doos wat erin zit en zorg dat alles veilig verpakt is. Plak er ook een sticker op die aangeeft welke kant de bovenkant is! Zo voorkom je schade en het scheelt je heel wat geld om dit zelf te doen.
6. Haal goede dozen
Het lijkt alsof willekeurige gratis dozen het goedkoopst zijn, maar in de praktijk is dat helemaal niet zo. Je kunt beter kiezen voor één type doos, waarvan je er heel veel aanschaft. Doordat het allemaal dezelfde grootte is, stapelt het handig en kun je sneller werken.
7. Werk systematisch
Je bespaart heel veel geld als je systematisch werkt. Het handigst is als je dozen voorziet van een kleurcodering. Geef vervolgens deuren in het nieuwe huis ook een kleurcodering, zodat de verhuizers meteen kunnen zien waar welke doos heen moet.
8. Grote verhuiswagen huren
Het lijkt zo handig met een auto en een aanhanger. Maar… ten eerste raken meer meubels beschadigd, met de bijbehorende kosten. Daarnaast ben je ongemerkt behoorlijk veel geld kwijt aan benzine door het op-en-neer rijden. Vaak is het huren van een verhuiswagen uiteindelijk goedkoper.
9. Vraag vrienden en kennissen om hulp
Natuurlijk kun je niet overal tegelijk zijn. Heb je vrienden, kennissen of familie in de buurt wonen, vraag hen dan om hulp. Zij kunnen bijvoorbeeld assisteren bij het inpakken of bij het inladen bij de oude woning. Zorg dat je zelf in de nieuwe woning bent zodat je daar de regie hebt.
10. Lever het oude huis netjes op
Of je je oude huis verkocht hebt, of dat je het “teruggeeft” aan een verhuurder: zorg dat het netjes achterblijft. Resterende schade bij oplevering kan je heel wat geld kosten. Zeker als het huis van een verhuurder is, die herstel van de schade eist.
Verhuizen kan op veel fronten goedkoper worden gemaakt. Dat kun je al doen door meer taken zelf op je te nemen of door het juiste verhuisbedrijf te kiezen. In alle gevallen levert systematisch en doelmatig werk het beste resultaat op: het zorgt dat je snel en efficiënt kunt doorgaan en dat de klus sneller geklaard is. En zeker als je profs voor je hebt werken, is tijd ook geld.