Fris en rustgevend. You can’t go wrong with white. En wit hoeft helemaal niet saai te zijn. Zo heb je eindeloos veel varianten van deze “kleur”. We delen graag wat tips met je over witte muurverf.
Er is niet maar één soort wit
Wit is wit. Tenminste, dat zou je denken. In werkelijkheid heb je oneindig veel wittinten. Je hebt bijvoorbeeld wittinten met groene, blauwe of rode ondertonen. Dit maakt wit alles behalve saai.
RAL 9016 is de meest zuivere variant van de witte kleur omdat er geen geel aan is toegevoegd. Je ziet deze tint veel terugkomen in moderne interieurs. Als je de kleurnuances goed wilt zien houd je een wit vel papier tegen de samples aan. Dan zie je pas hoe de tinten verschillen.
Je hebt warm en koud wit
Je kunt witte verf grofweg verdelen in drie categorieën. Wit met een koele ondertoon, wit met een warme ondertoon en puur wit. Laatstgenoemde staat bekend onder de Engelse term “gallery white”. Deze tint licht het dichtst bij de puur witte tint, en zie je daarom vaak terugkomen in kunstgalerieën. Kunstwerken komen zo namelijk nog beter uit.
Een likje witte verf is het geheim voor een goedkope upgrade van je kamer
Als je jouw interieur een upgrade wilt geven met een klein budget, voorzie dan de muren van en likje witte verf. Je hebt al een pot witte verf voor €10 tot €20. Dit maakt echt een verschil in de ruimte.
Wit kan verkleuren
Helaas blijft wit niet altijd mooi en helder. Als je veel rookt in huis zullen de muren eerder verkleuren. Veel daglicht voorkomt weer de verkleuring van jouw witte wand.
Als je je huis wilt verkopen is witte verf een goed idee
Wit oogt fris en fruitig en past bij elke smaak. Bij een donkergrijze of felrode muur heb je nog de kans dat sommige kopers hier niet zo enthousiast over zijn. Met wit weet je zeker dat je goed zit.
Wit komt trouwens ook beter uit op foto’s! Dit is vaak het eerste wat potentiële kopers zien, want al het huizen zoeken gebeurt in de eerste plaats online.
Witte verf kopen? Bekijk de kleur ook ‘s avonds
Overdag lijkt een kleurtint heel anders dan ‘s avonds. Neem dus een kleurstaaltje mee, of verf een klein stukje van de muur in de gewenste tint. Bekijk dan het effect gedurende de dag. Zo weet je zeker dat je goed zit.
In een witte kamer slaap je beter
De slaapexpert zijn het hier over eens: in een wit geverfde kamer slaap je beter. Zorg ook dat dat rest van het interieur rust uitstraalt. Je hoeft natuurlijk niet te kiezen voor een steriele wittint maar kunt ook gaan voor warm wit.
Verschillende wittinten geven diepte aan je interieur
Nu weet je dat de ene kleur wit de andere niet is. Verschillende wittinten vullen elkaar mooi aan in je interieur en zorgen voor diepte.
Hoogglans of mat?
Wist je dat een wittint in hoogglans een stuk witter lijkt? Hoogglans heeft wel als extra voordeel dat je vlekken extra makkelijk kunt verwijderen. Kun je niet kiezen? Vooral de combinatie van hoogglans en mat doet het erg goed.
Voorkom een steriel effect met structuur
Wit heeft als risico dat het een ruimte steriel kan maken. Tenminste, als je kiest voor een zuivere vorm van wit. Als je structuur toevoegt voorkom je dit. Gebruik hiervoor verschillende materialen. Zo combineert witte muurverf mooi met een glazen wand in huis. Bijvoorbeeld in de badkamer.
Wit reflecteert licht
In de sneeuw ziet alles er lichter uit! Wit reflecteert namelijk het licht. Dit maakt ook dat wit zo fotogeniek is. Want elke (interieur)fotograaf weet: een foto valt of staat met de lichtinval. Heb je een kamer in huis waar weinig zonlicht naar binnen valt? Dan kan witte muurverf uitkomst bieden.