We zijn niet allemaal gezegend met een garage voor onze auto of auto’s. Sommigen die er wel een hebben, gebruiken hem liever ergens anders voor. Bijvoorbeeld om te klussen, of om een werkruimte in te vestigen. Toch is het begrijpelijk dat je desalniettemin je auto niet het hele jaar door aan alle elementen wilt blootstellen. Dan is het fijn als je een eigen oprit hebt bij je woning, want dan kun je een carport laten plaatsen, zodat je auto droog kan staan. We bespreken een aantal zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je van plan bent om een carport te laten plaatsen.
Minimale diepte en breedte
Een gemiddelde gezinsauto heeft een afmeting van ongeveer 4 meter bij 1,75 meter. Uiteraard moet je marge inbouwen bij je overkapping, want je wilt voldoende ruimte hebben om ‘droog’ te kunnen instappen en uitstappen en bijvoorbeeld de boodschappen uit de auto te halen. Bovendien wil je de kans verkleinen dat je auto alsnog ten dele blootgesteld wordt aan regen, hagel of sneeuw. Daarom geldt voor een gemiddelde auto de aanbevolen afmetingen van 7,2 bij 3,6 meter. Wel is het zo dat auto’s zoals SUV’s, crossovers en MPV’s groter dan gemiddeld zijn en dat je daar wellicht de afmetingen van je carport op moet aanpassen. Dat is zeker ook het geval wanneer je een camper of caravan hebt, of een praktische en ruime bedrijfswagen zoals een Volkswagen Crafter L2H2 die je (ook) onder de carport wilt kunnen zetten.
Vooruit denken
Als je een carport gaat plaatsen, is het verstandig om vooruit te kijken. Het feit dat je nu maar één auto hebt voor het huishouden, wil niet zeggen dat dit altijd zo blijft. Misschien gaat er iemand nu op de fiets naar het werk maar komt daar in de toekomst verandering in. Of je hebt een kind thuis wonen dat op een gegeven moment zijn of haar rijbewijs haalt en een auto wil kopen. In dat geval moet je je carport vervangen om een grotere te kunnen maken, en dat is natuurlijk zonde. Probeer dus met een vooruitziende blik je carport te kiezen.
Vergunning nodig?
Carports vallen in Nederland in principe binnen de categorie van vergunningsvrije bouwwerken. Dat is van toepassing als de carport naast het huis komt, maar ook als deze achter het huis komt. Voor de wet is een carport hetzelfde als een overkapping. Daar dient wel een kanttekening bij gemaakt te worden. Je carport mag dan namelijk niet hoger zijn drie meter en mag niet meer ruimte in beslag nemen dan 30 vierkante meter. In andere gevallen moet je wel een vergunning aanvragen om je carport te mogen plaatsen. Houd er rekening mee dat je carport niet meer dan de helft van je tuinoppervlak mag bedragen en dat dit een probleem kan zijn als je een kleine tuin hebt. Ook moet de overkapping minimaal één meter van de erfgrens verwijderd zijn.
Een vooruitziende blik naar een grotere auto in de toekomst kan overigens ook geen kwaad. Die kans bestaat natuurlijk ook, dat je op een gegeven moment je auto wilt upgraden naar iets ruimers. Ook dan is het fijn als je daar al rekening mee gehouden hebt. Je doet het beter in één keer goed, want het kost natuurlijk wel aardig wat geld om een carport te laten plaatsen, laat staan als je je bestaande carport moet vervangen.