Nederland telt inmiddels 2 miljoen huishoudens met zonnepanelen op het dak. Hiermee is Nederland Europees koploper op het gebied van zonnepanelen op woningen en dat laat zien dat we de energietransitie eindelijk serieus nemen. Toch bestaan er ook nog best wat vooroordelen en twijfels over zonnepanelen, die zeker niet altijd terecht zijn. In dit artikel zetten we 5 fabels voor je op een rij.
1. Zonder de salderingsregeling zijn zonnepanelen niet rendabel
Dat is niet waar. Zonder de salderingsregeling zijn zonnepanelen nog steeds interessant. Het terugleveren van stroom wordt alleen minder voordelig, omdat je een lagere vergoeding krijgt voor de stroom die je terug levert aan het stroomnet. Richt je jouw stroomverbruik slim in en verbruik je het merendeel van je opgewekte stroom zelf? Dan verdien je jouw zonnepanelen ook zonder de salderingsregeling binnen een aantal jaren terug en blijven zonnepanelen rendabel.
2. Zonnepanelen dragen amper bij aan een beter milieu
Onzin! Zonne-energie is samen met wind en aardwarmte een van de duurzaamste energiebronnen die er is. Zonne-energie raakt namelijk nooit op, veroorzaakt geen luchtvervuiling en zonnepanelen stoten geen CO2 uit. Het klopt dat er tijdens de productie van zonnepanelen CO2 vrijkomt. Tocht staat deze CO2 uitstoot niet in verhouding met de hoeveelheid CO2 die je bespaart met zonnepanelen. Met een set van 10 zonnepanelen bespaar je zo’n 2.100 kilo CO2 per jaar, waardoor je de CO2 uitstoot die is vrijgekomen bij de productie na 2 jaar alweer gecompenseerd hebt. Met zonnepanelen op je dak ben je dus zeker milieuvriendelijk bezig!
3. Voor zonnepanelen is een flinke investering nodig
Dat is gelukkig niet het geval! Tegenwoordig kun je zonnepanelen huren. Hiervoor is geen grote investering nodig, jij betaalt alleen een vast bedrag per maand. Jouw besparing is hoger dan je maandelijkse huurkosten en hierdoor leveren jouw zonnepanelen juist geld op. Jij bespaart namelijk vanaf dag één op je energiekosten. Een echte win-win situatie! Kies je ervoor om zonnepanelen te kopen? Dan is er wel een flinke investering van gemiddeld € 6.000 nodig.
4. Zonnepanelen zijn alleen interessant met een dak op het zuiden
Daken die richting het zuiden liggen zijn het meest geschikt voor de installatie van zonnepanelen. Zonnepanelen richting het zuiden vangen namelijk het meeste zonlicht, waardoor de opbrengst het hoogst is. Maar ook daken die op het westen of het oosten gericht zijn leveren een mooi rendement. Daarnaast zijn ook platte daken geschikt voor zonnepanelen, omdat de panelen dan in de ideale hellingshoek bevestigd kunnen worden.
5. In Nederland is niet genoeg zon voor zonnepanelen
Nederland is geen tropisch paradijs waar dagelijks de zon schijnt, toch heeft Nederland een perfect klimaat voor zonnepanelen. Zonnepanelen werken namelijk op licht en niet op warmte. Zolang er licht is, leveren de zonnepanelen dus stroom. De zonnepanelen wekken het meeste op in het voorjaar en tijdens de zomer. In deze seizoenen is het aantal lichturen op een dag het hoogst (vroeg licht en laat donker) en staat de zon hoger, waardoor het licht intenser is. Dus ook wanneer de zon niet schijnt, leveren jouw zonnepanelen een mooi rendement op!