De was drogen in de zomer is simpel genoeg. Je kunt de was gewoon willekeurig ergens ophangen en het droogt vanzelf wel. In de winter is het echter een heel ander verhaal. De was wil lang niet overal even goed drogen. Soms duurt het wel drie dagen voordat je was eindelijk eens droog is. Niet zo handig dus! Wij vonden vijf handige manieren om de was te drogen in de winter (die natuurlijk in de zomer ook werken).
1. Wasdroger
Een wasdroger is in de winter handig. Echter, het kost wel 1,20 euro per droogbeurt. Dat lijkt weinig, maar als je even het aantal wasbeurten gaat tellen kom je op een flink bedrag per jaar uit. Nog even afgezien van de aanslag op het milieu is de wasdroger ook een aanslag op je portemonnee. Waarom noemen we hem dan als handige methode? Omdat dit dé methode is om de kleren te drogen als het buiten erg vochtig is in het najaar en de winter. Is de luchtvochtigheid boven de 93%? Dan droogt de was in huis nauwelijks en kun je beter de wasdroger aanzetten. Zorg er dan ook voor dat je een prettige waskamer hebt waar je de was snel en gemakkelijk weg kunt werken.
2. Wasrek
Een wasrek is een goede tweede optie. Het gebruik is natuurlijk gratis! Zolang de luchtvochtigheid niet te hoog is, zal de was op het wasrek ook wel drogen. De beste manier is om de snelst drogende spullen in het midden te hangen en moeilijk drogende spullen aan de uiteinden. Overweeg om verschillende items, zoals spijkerbroeken, over de verwarming te leggen omdat ze op het wasrek waarschijnlijk niet goed drogen. Hang je jouw was aan het wasrek, zorg dan voor goede ventilatie. Anders kun je last krijgen van vocht en schimmel in huis.
3. Waslijn
De waslijn buiten is best handig. In de winter blijft de was er nog steeds drogen zolang de lucht niet te vochtig is. De waslijn heeft echter een nadeel: de wind komt niet goed tussen het wasgoed door, waardoor de was niet zo snel droogt. De was droogt in de zomer binnen 2 uur, in de winter duurt dat ongeveer 4-5 uur. Toch is dit nog altijd sneller dan het wasrek en omdat het buiten is hangt het niet in de weg.
4. Droogmolen
Een droogmolen is efficiënter dan de waslijn, omdat hij wat kan draaien in de wind. Omdat juist in de winter de wind veel frisse lucht aanvoert, droogt de was een stuk sneller dan je zou verwachten. Zo kan de was in de winter net zo snel drogen als in de zomer als je een goede droogmolen hebt. Omdat een droogmolen van metaal is, is het verstandig om een goede beschermhoes eromheen te doen als de was er niet aan hangt. Zo gaat hij langer mee en kun jij langer -gratis!- de was snel laten drogen in de winter.
5. Kleine hangers
Een optie die niet ideaal is maar wel snel de was droogt in de winter. Overal kleine hangers en mini-wasrekjes aan hangen. Aan deuren, verwarmingen, trapleuningen: overal kun je wel kleine wasrekjes hangen. Door de was te verspreiden in huis verspreid je ook het vocht waardoor de was eerder droogt. Bedenk echter wel dat je overal in huis je was tegenkomt – niet voor iedereen een prettig idee.
Er zijn verschillende droogmethodes om de was te drogen in de winter. Het beste kies je voor een combinatie van verschillende mogelijkheden. Zo is de combinatie droogmolen – wasdroger een praktische oplossing. Dan kun je de was als het droog is buiten hangen, waar het snel droogt. Is het wel vochtig, dan doe je de was in de wasdroger. Je voorkomt veel vocht in huis, je was droogt snel en je bespaart tegelijk zoveel mogelijk stroom door alleen de wasdroger te gebruiken als het echt niet anders kan.