Het aantal 75-plussers die alleen wonen stijgt enorm, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek. Senioren die thuis willen blijven, lopen nogal een groot risico om levensbedreigend te vallen. Met een paar simpele ‘home-improvements’ in het huis, wordt de kans op vallen in huis veel kleiner. Zo maak je eenvoudig een woning veilig voor ouderen:
1. Licht in de duisternis!
Ongevallen gebeuren vaak omdat mensen niet zien waar ze naartoe gaan. Dat gebeurt in het verkeer, maar ook binnenshuis. Het gebruik van heldere, energiezuinige (led) lampen kan een groot verschil maken. Bekijk het huis dus eens goed in de avond, zodat onderbelichte hoekjes in het huis snel gespot kunnen worden. Overweeg ook om nachtlampje met sensor te installeren, die aangaat bij een nachtelijk bezoek aan het toilet.
2. Maak de badkamer valvrij
Voor veel ouderen is de badkamer een van de gevaarlijkste kamers in het huis, zo niet de gevaarlijkste. Met een aantal handgrepen in de buurt van het toilet en in de douche of bad, hebben ouderen iets om aan vast te houden, wanneer ze zich in een ongemakkelijke positie bevinden. Handgrepen kosten maar weinig geld en kunnen heel makkelijk worden bevestigd!
3. Breng overbodige meubels naar de kringloop
In de loop van je leven verzamelen mensen vaak veel meubels. Sommige meubels hebben emotionele waarde of zijn gewoon zonde weg te gooien. Met al die meubels verandert een huis al snel in een gevaarlijke hindernisbaan. Een eenvoudige manier om het huis veiliger en comfortabeler te maken, is door het meubilair te selecteren, die weg mogen. De kringloop is er blij mee en een goed doel wordt gesteund: een win-win situatie!
4. Technische snufjes
Als iemand moeite heeft met horen, kan een telefoon met een knipperend licht of een harde beltoon het gemakkelijker maken om te weten wanneer een oproep binnenkomt. Wat ook erg geruststellend kan is, het een Seniorenalarm. Dit kan om de nek gehangen worden en biedt persoonlijke hulp na een val of wanneer iemand zich plotseling niet goed voelt. Eén druk op de knop is al voldoende om hulp op te roepen.
5. Voorkom vallen van de trap
Een traplift kan het verschil betekenen tussen thuis blijven wonen en verhuizen naar een aangepaste seniorenwoning. Veel mensen zijn erg gesteld op hun eigen huis en doen er alles aan hier zo lang mogelijk te blijven wonen. Een traplift kan dan de uitkomst zijn. De kosten van een traplift liegen er helaas niet om. Een nieuwe traplift kost tussen de 2.000 euro en 13.000 euro, afhankelijk van het aantal bochten in de traplift. Gelukkig kun je tegenwoordig ook een tweedehands traplift kopen, volkomen veilig, gecheckt en stukken goedkoper.
Met bovenstaande tips wordt de kans op vallen vele malen kleiner, en slaapt iedereen geruster in de wetenschap dat het huis veilig is.