Een recreatiewoning is voor veel mensen een droom. Een tweede huisje ergens in Nederland of misschien zelfs in het buitenland. Een heerlijke plek waar je altijd even naartoe kunt als je tussendoor wat tijd over hebt. Bovendien een plaats waar je gratis naartoe kunt zonder de kosten die je hebt van een vakantie. Toch moet je wel goed opletten als je een recreatiewoning wilt kopen. Want als je niet oplet of slordig bent, kan een recreatiewoning veranderen in een ramp waar je vooral veel stress van hebt! Dit zijn 5 belangrijke tips voor het kopen van een recreatiewoning.
1. De bouwkundige staat van de woning
Een recreatiewoning is vaak snel en low-budget in elkaar gezet. Zo’n woning hoeft volgens de wet ook aan minder eisen te voldoen als een ‘gewone’ woning. Daarom is het erg belangrijk dat je de bouwkundige staat van de woning heel goed (laat) checken. Doe je dit niet, dan kan achteraf ineens blijken dat er nog veel aan moet gebeuren. Je kunt de woning wel in stappen renoveren, maar dat is natuurlijk niet gratis!
2. De extra kosten die erbij horen
Als je denkt dat je alleen klaar bent met de aankoopsom heb je het mis. Er zijn nog best veel andere kosten. Denk aan deze zaken:
- Bij recreatieparken betaal je vaak erfpacht, een soort ‘huur’ van de grond waar het huisje op staat. Dat kan best een hoog maandbedrag zijn!
- Je betaalt doorgaans ook een vaste bijdrage, zoals bij appartementen de VvE. Daarvan wordt het algemeen onderhoud van het park of complex betaald.
- Je hebt kosten van gas, water en energie, plus de kosten van de gemeentelijke heffingen.
- De woning moet regelmatig schoongemaakt worden of je moet er iemand voor in dienst nemen.
3. Het onderhoud van de woning
Heb je eenmaal een vakantiehuisje gekocht, dan is het niet alleen goud wat er blinkt. Je moet namelijk ook het huisje en het terrein netjes onderhouden. Het is aan jou om te zorgen dat het huisje in een goede bouwkundige staat blijft. Dat kan betekenen dat je elke vakantie een poosje aan het klussen bent om alles weer netjes te maken.
4. Onderverhuur: kun je dat aan?
Onderverhuur klinkt als een heel goed idee om een deel van de kosten terug te verdienen. En dat kan ook zeker! Maar het brengt vaak ook stress met zich mee. Je moet natuurlijk huurders zoeken. Daarnaast moet je vaak wat service bieden, zoals schone handdoeken etc. En achteraf moet je alles weer schoonmaken. Bovendien kán het misgaan als huurders iets beschadigen of het huisje erg slordig achterlaten. Onderverhuur is op zich helemaal geen slecht idee, maar kan wel stress opleveren als je daar niet tegen bestand bent.
5. De staanplaats van een chalet of stacaravan
Als je een chalet of een stacaravan koopt, moet je goed oppassen. Als een chalet te koop wordt aangeboden, heeft het vaak een vaste staanplaats. Die mag je dan zelf niet meer veranderen, waardoor je echt aan die ene locatie gebonden bent. Daarom kun je beter kijken naar chalets die zonder staanplaats verkocht worden. Je kunt dan zelf een geschikt recreatiepark uitzoeken en daar een stuk grond pachten. Je bent dan ook vrij om te verhuizen als je dat graag wilt. Als je kijkt bij de chalet te koop van Stekelbos, heb je vrijwel altijd een chalet zonder dat er een vaste staanplaats aan verbonden is.
Het hebben van een recreatiewoning is heerlijk. Je kunt erheen wanneer je zin hebt, je betaalt niet voor elke vakantie een smak geld en je kunt er je eigen spulletjes neerzetten. Maar het is alleen zo’n heerlijke droom als je bij de aankoop van de woning alles goed hebt gecheckt. Denk je aan deze 5 aandachtspunten bij het kopen van je nieuwe vakantiewoning, dan zul je er lange tijd lekker ontspannen van kunnen genieten!
Tip: wil je een woning in het buitenland kopen? Dan zijn deze 10 zaken extra belangrijk om aan te denken.
Ik las je blog over het kopen van een recreatiewoning met veel belangstelling. Wij hebben de aanschaf van een vakantiewoning net achter ons in de volledige wetenschap dat er een nieuw dak op moet. Over onderverhuur ben ik ook al aan het nadenken. Ik wil het vooral via informele kanalen doen zodat ik er invloed op heb, wie er in de woning komt. Ik wil ook kunnen vragen of mensen hun eigen handdoeken kunnen meebrengen.