De badkamer is een van de belangrijkste ruimtes in ons huis. De ruimte wordt dagelijks gebruikt om te tandenpoetsen, douchen, toiletgebruik, opmaken en ga zo maar door. En hoewel de badkamer een van de ruimtes is die het vaakst wordt schoongemaakt, is het toch lang niet de schoonste ruimte in huis. Dít wist je nog niet over je niet-geventileerde badkamer!
1. Er zit schimmel, ook als je die niet ziet
Je kijkt rond ik je badkamer en tevreden stel je vast dat er geen schimmel is. Maar… is dat wel zo? Uit onderzoek blijkt dat vrijwel elke badkamer die niet geventileerd wordt, miljoenen schimmels bevat. Kleine kolonies schimmels zijn nog niet met het blote oog te zien. Ze zitten vaak in de voegen tussen de tegels, maar ook op het plafond. En als je je kast of meubel van de muur trekt, kom je hoogstwaarschijnlijk ook een heleboel schimmels tegen die je wél duidelijk kunt zien.
2. Stof wordt viezer door vocht
Gewoon stof is maar stof. Het is droog spul, dat je gemakkelijk kunt afstoffen. Bovendien is het op zich niet vies, al poets je het waarschijnlijk wel regelmatig overal weg. In de badkamer is het stof anders. Het daalt neer op oppervlakken die regelmatig vochtig worden. In combinatie met het vocht wordt stof wél vies. Er gaan veel sneller schimmels groeien in het laagje stof, maar ook bacteriën houden van vocht. Je zult je badkamer dus minimaal 1x per week langs moeten om alle oppervlakken netjes te poetsen om het een beetje schoon te houden.
3. Het vocht komt echt overal
Denk jij dat het vocht alleen een probleem is op de plekken waar je het ziet? Dat heb je mis! Vochtproblemen ontstaan ook op plekken die je niet ziet. Tot zelfs achterin het badkamermeubel. Het maakt niet uit hoe goed je alles schoonhoudt. Als de ruimte niet goed geventileerd wordt met een goede badkamerventilator tijdens en na het douchen, zal alles een tikje vochtig worden.
4. ‘Oude’ lucht wordt muf
Als je badkamer niet geventileerd wordt, blijft de lucht er hangen. Na een tijdje wordt de lucht steeds muffer. Dat zul je misschien zelf niet direct merken. Maar ruik maar eens aan je handdoeken, zeker als ze al wat langer in de badkamer liggen. Je zult merken dat ook je wasgoed een eigenaardig luchtje begint te krijgen. Alleen een klein raampje open zetten lost dat niet op. De luchtvochtigheid wisselt sterk in de badkamer en is maar zelden de ideale luchtvochtigheid. Een open raam helpt wel, maar moet dan minimaal 16 uur per dag openstaan.
5. Viezigheid plakt vast aan tegels
We zeiden al dat het stof in de badkamer al snel wat viezig wordt. Maar dat geldt ook voor ander vuil. Je zult merken dat een badkamer waar het regelmatig erg vochtig is, moeilijk schoon te maken is. Het vocht zorgt ervoor dat vuil gaan vastkoeken aan de tegels. Het laagje stof op de grond, maar ook haren en andere viezigheid, gaan er moeilijker af. Als je de ruimte goed ventileert blijft het droger, waardoor ook het schoonmaken een stuk makkelijker wordt.
De badkamer is lang niet altijd zo schoon als je denkt. Wanneer de lucht tijdens en na het douchen niet wordt ververst, blijft het vocht in de ruimte hangen. Het gevolg is dat je huishouden er een heel stuk minder schoon van wordt, ook al merk je dat meestal niet direct. Goede ventilatie in de badkamer is dus niet alleen gewoon fijn, maar ook een must als je de ruimte netjes schoon wilt houden.