Heb jij eindelijk de luxe om een eigen hobbykamer in te richten in je huis of in het tuinhuisje? Dan komen er waarschijnlijk meteen allerlei ideeën je hoofd in stromen. Afhankelijk van je hobby kun je je hobbykamer op heel veel verschillende manieren inrichten. Het belangrijkste hierbij is het feit dat je dit helemaal zelf kunt bepalen – tenslotte ben jij degene die hier het vaakst komt. Accepteer dus geen gezeur van familieleden of partner hoe je jouw hobbykamer moet inrichten: kies lekker zelf hoe jouw kamertje eruit komt te zien. Deze 8 tips kunnen je helpen om je hobbykamer praktisch in te richten.
1. Welke hobby?
Er zijn mensen die meteen naar de winkel hollen om allerlei leuke spulletjes te halen. Maar… zou je niet eerst kijken welke hobby jij het meest gaat uitoefenen in je hobbykamer? Hou jij bijvoorbeeld van lezen en wil je een eigen privé-bibliotheek, dan richt je de kamer heel anders in dan wanneer je houdt van modeltreinen, naaien of schilderen.
2. Schilderen en/of behangen
Het grootste deel van de sfeer in de kamer wordt bepaald door de kleuren die gebruikt worden. Bekijk of het nodig is om hiervoor het plafond en de muren te schilderen of te behangen. Vooral glasvezelbehang is heel gemakkelijk te schilderen en je kunt er prachtige effecten mee maken.
3. De vloer
Welke vloerbedekking past het best bij je hobby? Bij de meeste hobby’s is een gladde vloer het handigst, bijvoorbeeld laminaat. Vloerbedekking is wel erg sfeervol, maar heel lastig schoon te houden als je een rommelige hobby hebt. Heeft jouw hobby met water of verf te maken, dan zijn tegels misschien een beter idee.
4. Verlichting en elektriciteit
Nu je hobbykamer (waarschijnlijk) nog leeg is, kun je mooi bij de verlichting en elektriciteit. Kijk of je genoeg stopcontacten hebt en of die op handige plekken zitten. De verlichting die handig is hangt sterk af van de hobby die je gaat beoefenen. Ben je veel bezig met (kleine) gereedschappen, dan is de tl-verlichting van Lampdirect een goed idee zodat je alles goed kunt zien.
5. Kasten
De volgende stap is het plaatsen van kasten. Vrijwel elke hobbykamer heeft veel kastruimte nodig voor boeken, gereedschap, manden, knutselmateriaal enzovoorts. Heb je er de ruimte voor, dan kun je bijvoorbeeld een hele grote inbouwkast maken die een hele wand beslaat.
6. Oppervlakken
Afhankelijk van je hobby heb je werkoppervlak nodig. Voor modeltreinen is het praktisch om te kiezen voor grote, uitschuifbare tafels. Voor naaiwerk is een naaitafel handig, ben je bezig op de computer dan kies je een mooi bureau.
7. Meubels en accessoires
Bedenk dat je waarschijnlijk heel wat uurtjes doorbrengt in je hobbykamer. Je meubels moeten dus comfortabel zijn en je accessoires nuttig. Let hierbij goed op wat bij je hobby past! Vooral als je veel zit moet sowieso de stoel die je gebruikt ergonomisch gevormd zijn.
8. Decoraties
Tenslotte eindig je met allerlei leuke decoraties. Dit kan in de vorm van een gezellig tafelkleed, wat mooie planten of bijvoorbeeld raamdecoratie. Zorg dat de ruimte voor jou gezellig genoeg is om er je tijd in door te brengen. Wat andere mensen ervan vinden is natuurlijk niet relevant!
Het inrichten van een hobbykamer is super leuk, vooral omdat het helemaal voor jezelf is. Bij het inrichten van de andere ruimtes in huis moet je er altijd rekening mee houden dat andere gezinsleden het mooi moeten vinden en of het wel mooi genoeg is voor visite. Dat is bij je hobbykamer lekker niet nodig: jij bent de enige die hier vaak komt, dus bepaal je zelf wat je wel of niet erin wilt hebben. Zo creëer jij een eigen plekje waar je heerlijk kun hobbyen.
Leuke tips! Denk je niet dat een tl-buis voor een lange tijd te sterk gaat zijn op een gegeven moment? Is het niet handiger om LED-verlichting te gebruiken, zoals bijv de Philips GU10. Ik gebruik deze zelf ook en het is enorm handig vooral in de avonduren!