Er zijn allerlei verschillende type kranen voor in de badkamer. Zoveel dat de keuze soms erg lastig is. Wat is eigenlijk het verschil tussen alle soorten en welke kraan past er het beste bij jouw wensen? Wij helpen je graag een eindje op weg.
Eengreepsmengkraan
Een eengreepsmengkraan heeft maar één hendel. Hiermee bepaal je zowel de temperatuur als de kracht van de waterstraal. Het heeft vaak een modern een minimalistisch uiterlijk. Deze stijl past tegenwoordig in bijna elke badkamer. Het is daarom ook een hele populaire kraan voor bij de wastafel.
Tweegreepsmengkraan
Een tweegreepsmengkraan heeft wel twee knoppen. Eentje voor het koude water en eentje voor het warme water. Op deze manier kun je de temperaturen met elkaar mixen tot het gewenste resultaat. Dit soort kranen zie je steeds minder terug in de moderne badkamers. Het is minder handig in gebruik dan een eengreepsmengkraan.
Driegats wastafelmengkraan
Bij een driegats wastafelmengkraan staan de knoppen los van de kraan zelf. Qua functie lijkt het precies op de tweegreepsmengkraan. Deze variant wordt dus vooral gebruikt voor het design. Het kan een echte retro look hebben of juist een verrassende moderne twist.
Bidetmengkraan
Een bidetmengkraan is speciaal gemaakt voor een bidet. De waterstraal is horizontaal gericht en af te stellen op de gewenste temperatuur. Deze kranen zijn zowel met één als met twee knoppen te koop.
Thermostatische kraan
Bij een thermostatische kraan kun je eerst de gewenste temperatuur instellen voordat je de waterkraan opendraait. Dit zie je vooral terug in een douche of bij een bad met losse doucheslang. Vaak zit er een kinderslot op de maximale temperatuur van 38 graden. Dit kan een hoop ongelukken voorkomen. De thermostatische kraan is erg makkelijk in gebruik en ook in allerlei designs verkrijgbaar. De kans is dan ook groot dat jij er eentje in jouw badkamer hebt.
Inbouwkraan
Een inbouwkraan heeft een hele luxe uitstraling. Alleen de essentiële onderdelen zijn zichtbaar. Het voordeel hiervan is dat alle leidingen en minder mooie onderdelen weggewerkt zijn. Het is hierdoor eenvoudig schoon te maken en het bespaart een hoop ruimte. Helaas is het wel lastiger om een inbouwkraan te monteren. Hier moet je dus waarschijnlijk een vakman voor inhuren.
Opbouwkraan
Een opbouwkraan is een stuk makkelijker te monteren. In de meeste gevallen kun je dit dan ook zelf doen. Het is daarnaast eenvoudiger om onderdelen te vervangen. Bij een opbouwkraan zitten deze namelijk niet weggewerkt in een muur zoals bij de inbouwkraan.