20 procent van de Nederlanders woont op een flat en heeft dus alleen een balkon als ‘tuin’. Dat kleine stukje buiten wil je natuurlijk zo gezellig mogelijk maken, dus in het voorjaar ga je driftig aan de slag met één-jarige planten, potjes en kussentjes. De hele lente en zomer is het genieten geblazen op je balkon, tot de eerste herfstwind zich aandient. Je kan het nog net opbrengen om de uitgebloeide éénjarigen weg te gooien, maar daarna blijft die balkondeur dicht. Zonde! Want ook in de herfst en de winter is je balkon een verlengstuk van je huis. Daarom heb ik wat inspiratie voor je, zodat je ook in het najaar geniet van een gezellig balkonnetje. Al is het maar vanaf de bank onder een dekentje…
Pompoenen
‘s Zomers heb je misschien een leuk tuintafeltje op je balkon staan. Zet die in het najaar eens in een hoek van je balkon en sier hem op met pompoenen en andere siervruchten. Een beetje Amerikaans misschien, maar wel leuk, is een uitgesneden pompoen. Het kost wat werk, maar het resultaat is heel gezellig, vooral als je er ‘s avonds een kaartje inzet. Zo heb je niet alleen binnen, maar ook buiten sfeer.
Winterbloeiers
Ook nu, in het najaar, is er nog veel te vinden wat een poosje vrolijk bloeit op je balkon. Bolchrysanten bijvoorbeeld, die vaak tot in december blijven bloeien. Ook heideplantjes houden het in potten vaak vol tot het flink gaat vriezen. Denk er ook eens over om in het voorjaar wat groenblijvende klimplanten te planten (wellicht in overleg met de verhuurder), zodat je volgende winter een mooie groene muur hebt.
Takkenbos
Haal het bos naar je balkon. Verzamel tijdens een wandeling een paar mooie kale takken. Ook bij het tuincentrum hebben ze dergelijke takken vaak in huis, hoewel ze dan natuurlijk een stuk prijziger zijn. Zet ze in een verzwaarde vaas, zodat ze windbestendig zijn en versier ze, bijvoorbeeld met houten hangertjes. Rond de kerstperiode zou je er ook waterbestendige lichtjes of stevige kerstballen in kunnen hangen.
Lichtjes!
Niks zo gezellig als lichtjes in de donkere wintermaanden. Nu hoef je natuurlijk niet je complete balkon te versieren met gekleurde lichtslangen en knipperende rendieren. Subtiele verlichting staat vaak heel gezellig en stijlvol. Kies bijvoorbeeld voor zogenaamde gordijnverlichting, bestaande uit sliertjes met lampjes die je over de balustrade hangt.
Vogeltjes
Het hangt er een beetje vanaf op welke hoogte je woont, maar ongeveer tot de 5e verdieping krijg je nog regelmatig bezoek van vogeltjes. Ook als je geen tuin hebt, kun je ze in de wintermaanden een handje helpen. Maak bijvoorbeeld vetbollen voor ze, door 1 deel gesmolten frituurvet te mengen met 1 deel vogelzaad. Dit mengsel kun je in allerlei vormen gieten. Kies bijvoorbeeld voor sterretjes en hang ze aan een slinger of vul oude theekopjes van de kringloop.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met uitmetkorting.nl
Wij hebben een heeeeeeeel klein balkonnetje. Als ik er een tafeltje met 2 stoeltjes neerzet is het vol. Heel veel ruimte om het balkon op te vrolijken heb ik helaas niet. Ik moet het dus vooral doen met wat leuke spullen tegen de muur en met wat sfeerverlichting.