Een opgeruimd huis: het is heel fijn om in te wonen. We zijn er in deze gekke tijd massaal mee aan de slag gegaan: minimaliseren in huis. Het zorgt voor meer rust in je woning én in je hoofd. Wel zo fijn! Maar hoe kun je je huis minimaliseren nu echt goed aanpakken? Lees onze handige tips.
Werk met een schema
Als je aan het begin staat van de taak van je huis minimaliseren, komt er enorm veel op je af. Zeker als je het de laatste jaren links hebt laten liggen: dan is er veel om na te moeten kijken. Maar geef niet meteen op! Zorg voor overzicht en stel een schema op. Als je aan de hand daarvan aan de slag gaat, is het allemaal goed behapbaar. Werk bijvoorbeeld per kamer. Of ga een paar uur per dag aan de slag met opruimen, over een langere periode. Uiteindelijk kom je er zeker!
Opruimen met stapels
Werk tijdens het minimaliseren in huis met drie stapels: weggooien, twijfel en bewaren. Zo kun je die weggooistapel vervolgens meteen de deur uitdoen, en de twijfelstapel nog even rustig nakijken. Dat verlaagt de druk. Al is het natuurlijk ook weer niet de bedoeling om die stapel maandenlang te laten liggen!
Durf kritisch te zijn
Dit is misschien wel het moeilijkste punt in de rij van minimaliseren in huis: durf kritisch te zijn. Dit is echt essentieel: anders bereik je dat gevoel van opluchting niet in de gewenste mate. Cadeautjes, herinneringen, accessoires: we kunnen er vaak maar moeilijk afstand van nemen. Maar word je er nu écht gelukkig van om alles maar te bewaren? Een tip: maak er een foto van met je telefoon. Zo kun je iets wat je wegdoet altijd nog eens bekijken mocht je toch de behoefte voelen. Je kunt ook vragen aan je vrienden en familie of ze geen cadeaus meer willen geven in de vorm van producten, zodat je voortaan zeker weet dat je alleen zelf bepaalt wat je huis inkomt. Ga samen liever voor een lekkere lunch of een concertbezoek, om maar een idee te geven.
Does it spark joy?
Opruimgoeroe Marie Kondo is razendpopulair. Zij tipt om per item de vraag te stellen of je er nog blij van wordt. Is het antwoord nee, dan kun je het maar beter de deur uitdoen. Zo houd je een huis vol spullen over waar je écht gelukkig mee bent. Een mooie gedachte!
Niet alles in meervoud is nodig
Meer is niet altijd beter. Met name in de badkamer hebben we vaak veel dubbele producten liggen: meerdere zeepjes, meerdere maskertjes, noem het maar. Maar eerlijk is eerlijk: gebruik jij ze allemaal? Als dit soort spullen er al jarenlang liggen, kun je ze best wegdoen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor een deel van de inhoud van de rommellade en voor de kledingkast: minimalisatie in huis draait ook om deze ruimtes.
Eén erin, is één eruit
We hebben nog een laatste tip voor minder spullen in huis: spreek met jezelf een regel af, om dit ook op langere termijn vol te houden. De regel luidt: één erin, is één eruit. Kortom: voor al het nieuws dat je koopt, moet je ook iets weggooien. Wedden dat het zo ineens een stuk minder aantrekkelijk wordt om maar te blijven kopen? Het is een ideale manier om te leren leven met minder spullen.