We kennen ‘m allemaal wel: de cactus! In de wereld van de kamerplanten is dit een geliefde soort – en dat is niet zonder reden. Er zijn veel redenen om van de cactus te houden! Wil je alles te weten komen over deze plantensoort? Lees dan snel verder. Deze leuke weetjes maken dat je de cactus met nog meer plezier in huis haalt.
Cactus: de makkelijkste kamerplant
Ben je op zoek naar makkelijke kamerplanten? Dan zit je gegarandeerd goed met de cactus. Sterker nog, we durven wel te stellen dat het de makkelijkste plant voor in huis is. Je hoeft er nauwelijks naar om te kijken! De cactus kan lang zonder water. Ook over z’n standplaats doet ‘ie niet moeilijk. Handig dus, als je niet zo goed bent in de verzorging van kamerplanten. Shop hieronder meteen mee voor een mooie cactus:
Cactus kan heel oud worden
Een cactus kan heel oud worden! De oudste exemplaren van de cactus zijn naar schatting minstens tweehonderd jaar oud. Wauw! De kans dat je cactus binnenshuis zó oud wordt, is klein. Maar een cactus is zeker een kamerplant die jarenlang meegaat, als je ‘m op de juiste manier verzorgt. Hij groeit dan misschien niet zo snel, maar sterk en stabiel is ‘ie zeker.
Weetjes over cactussen: ze kunnen bloeien
Ken je de cactus enkel als een groene plant, met stekels? Die groene kleur kan al behoorlijk verschillen tussen de ene en de andere cactus, wat het al tot een veelzijdige plant maakt. Maar daarnaast kan een cactus bloeien! Let wel, dit gebeurt niet bij iedere cactussoort. Wat voorbeelden van de bloeiende cactus zijn Lidcactus, Aporocactus en Mammilaria. Binnenhuis gebeurt dit helaas niet zo snel. Maar er zijn ook cactussen met nepbloemetjes te vinden, als je toch vindt dat het er zo gezellig uitziet en ze in huis wilt halen!
Cactus weetjes: functie van de stekels
Waarom heeft een cactus nu zoveel stekels? Ze zijn zeker opvallend, want de meeste andere kamerplanten hebben ze niet. De stekels hebben verschillende functies – ze zijn er niet voor niks. Je kunt ze zien als de beschermers van de cactus, die ook bijdragen aan het persoonlijke ecosysteem van de plant. Allereerst schrikken de stekels dieren af, die anders best een hapje uit de cactus zouden lusten. In huis werkt dit ook bij huisdieren, of simpelweg voor onze handen waarmee we de plant liever niet aanraken. Verder beschermen de stekels de plant tegen kou in de nacht, en scherp zonlicht overdag. Dat is nog eens slim!
Cactus groeit op verschillende locaties
We hebben altijd het idee dat de cactus uit de woestijn komt. Nu is dat deels waar, maar de cactus is lang niet altijd in de woestijn te vinden. Sterker nog, deze bijzondere plant groeit op veel meer plekken! Onder andere in Midden- en Zuid-Amerika, evenals Afrika, is de cactus veelvuldig te vinden. Maar ook in Europa, in Italië bijvoorbeeld. De plant kan zowel in koudere gebieden als in tropische gebieden groeien. Het maakt de cactus als binnenplant zo sterk, aangezien de plant met gemak zowel kou als warmte kan hebben.
Het woord cactus
Heb je je al eens afgevraagd waar het woord ‘cactus’ eigenlijk vandaan komt? Een apart woord is het wel! Het komt van de Griekse naam Kaktos. Dit staat voor een Spaanse artisjok, evenals voor de stekelige plant van Sicilië. Grappig, de cactus werd dus vergeleken met de artisjok.
Cactus is niet onsterfelijk
Hoewel de cactus onverwoestbaar lijkt, is dat toch niet helemáál het geval. Ook de cactus kan – helaas – doodgaan. De meest voorkomende reden hiervoor bij de cactus binnenhuis? Te veel water! Pas dus op, een cactus heeft echt maar een klein beetje water nodig. Je geeft al snel eerder te veel dan te weinig water, iets om in gedachten te houden. Je hoeft de meeste cactussen maar eens in de twee weken tot een maand wat water te geven.
Cactus niet alleen geliefd als plant
Je kunt een cactus plant kopen, als sierobject in huis. Maar we houden niet alleen van de cactus om de reden dat het een mooie en makkelijke plant is. Er wordt nog veel meer met de cactus gedaan! Zo kun je ‘m ook eten, na de juiste bereiding. In de Mexicaanse keuken komt cactus weleens voorbij als ingrediënt. Verder zie je de plant terug in onder andere medicijnen, drank en bouwmaterialen. Veelzijdig dus, die cactus!
Meer tips? Je kamerplanten gaan langzaam in rustmodus: 7x zó verzorg je ze in de herfst en winter