Wanneer je gaat verhuizen, is een checklist altijd handig. Voor sommige dingen kan een aparte checklist gemakkelijker zijn. Bijvoorbeeld voor de meubels. Want hoe neem je je meubels mee? Wat doe je met je meubels als je ze even ergens kwijt moet? En waar moet je zoal op letten als je je meubels gaat verhuizen?
1. Meten, meten, meten
Een verhuizing begint met het opmeten van alles wat er maar te meten valt. Denk hierbij aan:
- De bank. Past deze door de deur en kan hij in de gang de hoek om? Er is weinig meer frustrerend dan een klem zittend bankstel… Kies desnoods voor een buitenlift, zodat je bank via het raam verhuisd kan worden.
- De trap. Kunnen spullen voor de bovenverdieping (bureaus etc.) gemakkelijk naar boven?
- Kasten. Soms passen kasten wel goed in je oude huis, maar passen ze minder goed in je nieuwe huis omdat de vorm van de ruimtes anders is. Meet dit dus altijd eerst op.
- Vlizo-trap. Heb je een huis met vlizo-trap, waar zit deze dan? Zet hier geen meubels onder en hou de toegang vrij.
- Witgoed. Passen wasmachine, wasdroger, koelkast en diepvries op hun nieuwe plek?
- Gordijnen. Meet de ramen op en bepaal welke gordijnen je ervoor wilt hangen. Welke meubels wil je ervoor zetten? En welke invloed heeft dat op jouw keuze voor gordijnen?
2. Tijdelijke opslag
Het kan voorkomen dat je wel uit je oude huis moet, maar dat er nog geen ruimte is in je nieuwe huis om al meubels neer te zetten. Bijvoorbeeld wanneer je een nieuwe vloer gaat leggen, alle muren nog moet sausen of een verbouwing wilt uitvoeren. Dan kun je kiezen voor een handige opslagruimte, waar je meubels een tijdje veilig en droog kunnen worden opgeslagen.
3. Voorbereiding
Voordat je gaat verhuizen, kun je al heel veel voorbereidend werk doen.
- Schoonmaak. Je kunt al een paar weken voor de verhuizing beginnen met het schoonmaken van alles wat mee moet.
- Demontage. Demonteer tijdig alle dingen die je niet direct nodig hebt, zoals bureaus, het logeerbed en kasten waaruit je de spullen al hebt ingepakt.
- Diepvriezers en koelkasten. Diepvriezers en koelkasten dienen uiterlijk 24 uur vóór de verhuizing te worden uitgezet. Ze kunnen dan ook worden leeggehaald en schoongemaakt.
- Wasmachine. De wastrommel van de wasmachine moet stevig worden klemgezet, omdat deze anders tijdens de verhuizing uit balans kan raken.
4. Witgoed installeren in je nieuwe huis
Voor vrijwel alle witgoed geldt dat je het in je nieuwe huis eerst 24 uur moet laten rusten voordat je de stekker opnieuw in het stopcontact steekt. Dit is vooral van groot belang bij de diepvries, die zwaar beschadigd kan raken als je hier geen rekening mee houdt! Vergeet ook niet de wastrommel van de wasmachine weer los te maken.
5. Het nieuwe huis inrichten
De meubels moeten in het nieuwe huis hun plekje weer krijgen. Wanneer je de spullen in opslag hebt staan, kun je dit geleidelijk doen, verspreid over enkele dagen. Moeten de spullen in korte tijd verhuisd worden, dan zul je dit in één keer moeten doen. De belangrijkste meubels zijn dan het bankstel en eventuele leunstoelen. De rest kun je nog even in gedemonteerde staat laten staan, zonder dat het direct in de weg staat.
Tijdens een verhuizing is er veel om aan te denken. Daarom doe je er verstandig aan te werken met een handige checklist, zodat je geen dingen overslaat of vergeet. Deze checklist vol handige tips voor het verhuizen van meubels kan je helpen om alle meubels en witgoed zo snel en efficiënt mogelijk te verhuizen. Maak je tussentijds gebruik van meubel-opslag? Dan wordt verhuizen helemaal een makkie!
Erg handige checklist. Vooral het stuk over de afmetingen voor het witgoed verkijken mensen zich op. Ik zal dit doorsturen naar vrienden zodra ze ene verhuizing hebben. Dan kan er weinig mis gaan lijkt het zo.