Circulair wonen is niet zomaar een trend, het is een noodzakelijke verandering. Steeds meer mensen zijn zich ervan bewust dat de aarde niet onuitputtelijk is. Grondstoffen raken op, het milieu raakt vervuild en de natuur kan zich nauwelijks meer herstellen. Er moet een grote verandering plaatsvinden in onze leefstijl. Bijvoorbeeld door zuinig om te gaan met energie, minder tot geen plastic meer te gebruiken en door bewuste voedingskeuzes te maken. Maar ook op het gebied van wonen en interieur is er nog een hoop winst te behalen. In dit artikel lees je meer over circulariteit in huis, biobased materialen en een gesloten kringloop.
Gebruik van biobased materialen
Biobased materialen moeten de nieuwe industriestandaard worden in de toekomst. Het zijn materialen die de wereld niet uitputten, maar weer kunnen aangroeien. Denk aan gewassen als bamboe en hout, hennep en zelfs zeewier. Aan het einde van de levensduur, kun je de biobased materialen weer teruggeven aan de aarde. De materialen zijn namelijk biologisch afbreekbaar of composteerbaar. Daarnaast moet in de toekomst al het productieafval zoals snijverlies en afvalhout worden omgezet naar bruikbaar bouwmateriaal. Het goede nieuws: het is allemaal al mogelijk!
Circulair bouwen
Naast het gebruik van duurzame en composteerbare materialen bij biobased bouwen, is er een andere manier om een circulaire woning te creëren. Zo kunnen er nieuwe woningen gebouwd worden die eenvoudig te demonteren zijn. Hierdoor zijn de bouwmaterialen veel gemakkelijker en beter te recyclen. Goede voorbeelden hiervan zijn demonteerbare en herbruikbare isolatiepanelen.
Meubels ontworpen voor hergebruik
Om je eigen interieur circulair te maken, kies je voor duurzame meubels die eindeloos herbruikbaar zijn. Om te beginnen is een duurzame productie erg belangrijk en speelt de kwaliteit van het meubelstuk een grote rol. Zodra het product aan vervanging toe lijkt, is het essentieel om het eerst te repareren en op te knappen. Tegenwoordig worden meubels helaas niet standaard ontworpen voor hergebruik en belanden ze te vaak op de schroothoop. Voorkom dit door bij aankoop kritisch te kijken naar het materiaal. Is het eenvoudig te bewerken en te repareren? En zodra het product echt helemaal ‘op’ is, is het materiaal dan in te zetten als grondstof voor een nieuwe toepassing?
Van afval naar gesloten kringloop
De ideale wereld is een wereld zonder afval. Hoewel er altijd een vorm van afval zal zijn, is het ook mogelijk om dit in te zetten als een nieuwe grondstof. In zo’n gesloten kringloop krijgt het woord afval dus een geheel nieuwe betekenis. Het is simpelweg het voorstadium van een nieuwe functie.