Vrijwel iedereen heeft er een, maar bijna niemand besteedt er veel aandacht aan: de brievenbus. Voor veel mensen is het gewoon een manier om je post binnen te krijgen. Zo lang de kleur niet heel erg vloekt met de rest van de deur, vinden we het wel goed. Dat is ergens wel logisch natuurlijk, je kunt moeilijk overal veel aandacht aan geven, dan word je gillend gek. Toch vinden wij dat de brievenbus best een beetje meer aandacht verdient.
Voordat je begint
Al worden brievenbussen door de meeste mensen dus als een redelijk simpel ding beschouwd, er zijn toch een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Natuurlijk wil je een mooie brievenbus, eentje die niet vloekt bij de kleur of het ontwerp van je voordeur, kozijn en/of voortuin, maar er zijn meer dingen waar je rekening mee moet houden. Wist je bijvoorbeeld dat er wetgeving is over brievenbussen?Je brievenbus mag bijvoorbeeld niet verder dan tien meter van de weg af liggen. Wanneer je dus een lange oprit hebt, kun je niet volstaan met een gleuf met klep in de voordeur. De wet is dus heel vriendelijk voor de postbode, wat dat betreft. En terecht natuurlijk. Nu we het over vriendelijk voor de postbode hebben, waarschijnlijk zal uw postbode het waarderen wanneer zijn vingers niet kapot gekrabd worden door katten, en wanneer er niet in gebeten wordt door honden. Wanneer je dus thuis een bijt- of krabgrage viervoeter rond hebt wandelen, is het wel zo beleefd daar rekening mee te houden. Er zijn meerdere soorten brievenbussen en andere oplossingen om rekening te houden met bovenstaande dingen.
Soorten brievenbussen
Je zou het misschien niet verwachten, maar ze zijn er in allerlei soorten en maten. Het grootste onderscheid kunnen we maken tussen de vrijstaande brievenbus en de eenvoudige gleuf in deur of wand die als brievenbus dient.
Vrijstaande brievenbussen
Kolom- en staande brievenbussen
In deze categorie vind je de meeste soorten brievenbussen. Je hebt hele chique, dit zijn bijvoorbeeld de bekende Engelse rode kolombrievenbussen. Deze vinden mensen soms zo mooi, dat ze hem als sierstuk in de tuin zetten, de gleuf dicht maken en hun post ontvangen via de gleuf in de voordeur! Dat levert vast soms verwarde postbodes op. Een minder chique variatie op de kolom is een staande brievenbus. Dit is vaak een soort kastje met een gleuf erin voor de post, maar er zijn ook versies waar zelfs grote pakketten in passen. Dit is met name praktisch wanneer je een bedrijf aan huis hebt, of vaak grotere pakketten bezorgd krijgt. Het voordeel van deze kasten is dat je niet thuis hoeft te zijn om het pakket te ontvangen, de postbode kan het gewoon in de bus zetten. Tenzij je ervoor moest tekenen natuurlijk, dan zal je toch zelf het pakket moeten ontvangen.
Postbussen op paal
Naast kolombussen kennen we ook de bekende brievenbus op een paaltje langs de weg. Deze is meestal van donkergroen plastic, maar er zijn heel veel variaties op te verzinnen. Ze zijn soms gemaakt van aluminium, ze kunnen heel eenvoudig zijn, ze kunnen groot zijn, ze kunnen klein zijn. Je hebt ze in strak design, maar ook in speels design. Sommige zijn heuse kunstwerkjes! Aan sommige brievenbussen op paal zit zelfs een koker voor de krant! Eigenlijk hebben ze slechts twee dingen gemeen: ze staan op een paaltje en er kan post in.
Wandbrievenbussen
De laatste categorie vrije brievenbussen hangt aan de muur, of aan een hek. Dit zijn de zogenoemde wandbrievenbussen. Ook in deze variant heb je ze in allerlei vormen en maten, en kun je het eigenlijk zo gek maken als je zelf wilt. Sommige wandbussen zijn ook aan een paal of aan twee paaltjes te monteren. Deze brievenbus is dus een soort tussenvorm.
Voordelen
Vrijstaande brievenbussen zijn natuurlijk heel handig wanneer je je post afgesloten wilt ontvangen, bijvoorbeeld vanwege die bijtgrage, speelse kat van je. Verder kun je met een vrijstaande brievenbus een echt statement maken in je tuin, door een design postbak aan te schaffen. Bedrijven, of het nu aan huis is of in een ‘echt’ winkelpand, kiezen ook vaak voor een vrije brievenbus. Dit heeft als groot voordeel dat de bus is afgesloten met een slot, waardoor niet zomaar iedereen bij de post kan komen. Dat is trouwens niet alleen voor bedrijven een voordeel, soms is het voor een individu ook fijn.
Postgleuf
De welbekende postgleuf, of beter: brievenbus met klep, zit meestal in de voordeur, maar kan zich ook in het kozijn of de muur recht naast de voordeur bevinden. In dat laatste geval zit er vaak een al dan niet ingebouwd kastje achter, waar de post in verzameld wordt.
Variaties
Ook op brievenbus met klep bestaan variaties. Veruit de meeste woningen hebben een gleuf met een dekseltje, en vaak een anti-tochtstrip achter dat klepje. Soms wordt de brievenbus niet horizontaal maar verticaal in de deur of muur gemonteerd, bijvoorbeeld wanneer er een groot raam in de deur zit en een horizontale of heel laag of heel hoog gemonteerd zou moeten worden, hetgeen niet echt praktisch is. In dat geval wordt er vaak een veer aan de klep van de brievenbus gezet, zodat deze niet open blijft staan nadat de post bezorgd is.
Voordelen
Brievenbussen met klep hebben als grote voordeel dat de post direct in huis bezorgd wordt, en je dus niet door de regen hoeft om je post op te halen. Door de mogelijkheid van (inbouw)kastjes kun je daarnaast ook nog je post afsluiten voor Jan en alleman. Zo’n kastje is ook handig bij de hiervoor al genoemde bijtgrage kat of hond, de gleuf van de brievenbus zit dan verstopt achter het kastje en je huisdier kan er niet meer bij. Fijn voor jou (en, uiteraard, ook weer voor de postbode)!
Na al die soorten bussen benoemd te hebben, rijst uiteraard de vraag: maar welke brievenbus moet ik dan nu kiezen? Om je daarbij te helpen hebben we een kort stappenplan gemaakt.
Het kiezen van een goede brievenbus in 2 stappen
Stap 1 Kies de soort bus
Wanneer je in een huis woont met een lange oprit, is het voor jou al een stukje makkelijker kiezen. Je neemt een bus op of aan een paaltje, en zet die langs de kant van de weg. Wanneer je, zoals de meeste mensen, een oprit of tuinpad hebt van minder dan tien meter, is je keuze ruimer.
Wanneer je veel pakketten ontvangt, kan een staande brievenbus met pakketvak een uitkomst zijn, je hoeft dan niet steeds de deur open te doen voor de postbode.
Blijf je liever droog als je je post ophaalt ‘s ochtends vroeg? Dan is de welbekende brievenbus met klep of postgleuf wellicht de beste oplossing.
Stap 2 Stem de gekozen soort af op het ontwerp van je tuin of huis
Gekozen: vrije brievenbus
Wanneer je voor een vrije brievenbus gekozen hebt, is het belangrijk goed te kijken wat er bij het ontwerp van je tuin en huis past. Deze praktische voorwerpen kunnen, indien goed gekozen, ofwel uit het zicht verdwijnen waarbij rust gecreëerd wordt, ofwel een echte eye-catcher worden die het ontwerp van je tuin een extra boost geven. Let hierbij goed op de stijl, maar vergeet ook vooral de kleur niet! Een donkergroene bus naast groenblijvende struiken, waarvan de stijl past bij de tuin, zal minder aandacht trekken dan een knalrode Engelse kolombus in een betegeld voortuintje. In een huis in Engelse cottage-stijl kan zo’n rode kolombus trouwens echt een prachtige toevoeging zijn, en het plaatje helemaal af maken.
Gekozen: brievenbus met klep
Wanneer je voor een dergelijke postbezorgoplossing gekozen hebt, kun je de post gewoon op de mat laten vallen, maar je kunt je post ook ontvangen in een bak of kastje dat je achter je brievenbus monteert, zoals bij in de muur gebouwde bussen vaak al het geval is. Dit is met name praktisch wanneer je, daar is ie weer, speelse dan wel bijtgrage huisdieren hebt, en je je liefdesbrieven liever niet uit de bek van je hond wilt peuteren. Wanneer je je huis heel strak hebt ingericht, wil het ook nog wel eens mooier in het ontwerp van je hal zijn, als de post niet over de mat verspreid ligt. In een grote ruimte is dat wat rustiger aan het oog.