De uitrol van het glasvezelnetwerk vordert gestaag in Nederland. Steeds meer huishoudens en bedrijven kunnen de overstap maken naar glasvezelinternet en doen dat ook. We kunnen daarom zeker spreken van een duidelijke stijgende populariteit van glasvezelinternet. Maar dat moet natuurlijk meer redenen hebben dan alleen het feit dat het beschikbaar is. Het product zelf is duidelijk interessant om af te nemen. Wat maakt glasvezelinternet zo speciaal?
Hoge snelheden
Een van de grootste aantrekkingskrachten van glasvezelinternet is de hoge snelheid. Glasvezelkabels kunnen data overdragen met snelheden tot wel 1 gigabit per seconde. Dit betekent dat je sneller kunt downloaden, streamen en uploaden dan met traditionele koperkabels die gebruikt worden voor kabelinternet en zeker veel sneller kunt internetten dan bij DSL-internet via de telefoonlijn. Alles vliegt hierdoor binnen, zodat je zonder haperingen video’s kunt streamen in hoge kwaliteit en grote bestanden kunt downloaden in een mum van tijd. Wel maakt het uit voor welke snelheid je een glasvezel abonnement afsluit.
Symmetrische snelheden
Een andere, unieke eigenschap van glasvezelinternet is dat de snelheden symmetrisch zijn. Dat klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet: het betekent namelijk dat de uploadsnelheid even snel is als de downloadsnelheid. Bij kabelinternet en DSL-internet is de uploadsnelheid veel lager dan de downloadsnelheid, waardoor je niet zo snel data kunt verzenden als je het binnenhaalt. Met glasvezelinternet heb je dezelfde snelheid voor het uploaden van bestanden als voor het downloaden, wat vooral handig is voor mensen die regelmatig grote bestanden uploaden naar bijvoorbeeld cloud services, werken vanuit huis of aan online gaming doen.
Betrouwbaarheid van de verbinding
Glasvezelinternet is ook aantrekkelijk voor zowel consumenten als bedrijven en organisaties omdat het zeer betrouwbaar is. Koperkabels zijn gevoelig voor elektromagnetische storingen, waardoor je snelheid en verbinding kan afnemen. Glasvezelkabels zijn daarentegen veel minder gevoelig voor storingen, waardoor je verbinding stabieler en consistenter is. Dit betekent dat je minder last hebt van vertragingen of onderbrekingen, bijvoorbeeld wanneer je aan het streamen of gamen bent. Ook heeft glasvezelinternet een veel hogere bandbreedte dan kabelinternet of DSL-internet, waardoor de kans op overbelasting van de verbinding veel kleiner is.
Lage latency
Glasvezelinternet heeft daarnaast ook een lage latency oftewel een snelle ‘ping’. Ook dat klinkt in eerste instantie ingewikkeld, maar het houdt in de praktijk in dat de vertraging tussen het verzenden van een signaal en het ontvangen ervan minimaal is. Dit is vooral belangrijk voor toepassingen waarbij het belangrijk is dat de reactietijd zo laag mogelijk is. Dat is bijvoorbeeld het geval bij videobellen, waarbij het natuurlijk erg irritant is als er vertraging in de verbinding is. Maar zeker ook bij online gaming is een lage latency erg prettig voor een soepele game-ervaring.
Natuurlijk zou glasvezelinternet niet zo populair zijn als het erg duur was. Bovenstaande punten doen dat misschien wel vermoeden, maar in de praktijk valt dat bijzonder mee: het kan zelfs goedkoper zijn dan kabelinternet. Een glasvezel abonnement kan afgesloten in combinatie met een televisieabonnement of als internet only abonnement. Zo kan het voor iedereen die behoefte heeft aan snel en stabiel internet interessant zijn om een abonnement voor glasvezelinternet te overwegen.