In huis zijn er een aantal specifieke kamers die vaak en intensief gebruikt worden zoals de keuken, de woonkamer en zeker ook de badkamer. In de badkamer wordt gemiddeld gezien het meeste water verbruikt. Mede hierdoor is de badkamer in bijna elk huishouden een grootverbruiker van energie. En waar veel energie verbruikt wordt, kan ook veel energie bespaard worden. Hieronder wordt de ultieme duurzame badkamer besproken: comfortabel maar toch met een efficiënt energie- en waterverbruik.
Duurzaamheid begint bij het ontwerp
Omdat de badkamer een grote hoeveelheid vocht produceert moet er extra aandacht besteed worden aan de gekozen materialen en aan de ventilatie. Het is zelfs zo erg dat een verkeerde materiaalkeuze ervoor kan zorgen dat er schimmels ontstaan, vanzelfsprekend komt dit niet ten goede aan het binnenklimaat. Glas en keramische tegels zijn in de meeste gevallen de beste keuzes.
Het is ook belangrijk om bij het ontwerp te zorgen voor goede ventilatiemogelijkheden, zoals een open raam (kierstand is in principe genoeg). Mocht dit onvoldoende zijn kan je een goed functionerend ventilatiesysteem aanbrengen. Dankzij de ventilatie wordt het vocht niet verder in het huis verspreidt en zorgt het dus ook niet voor problemen.
Duurzame badkamer tips
- De tip die het meeste nut heeft is misschien wel het minst aantrekkelijk: minder lang douchen. Wist je dat als in een huishouden iedereen een minuut per dag korter zou douchen dit wel 6.000 liter water bespaart?
- Gebruik een grijswater systeem. Hiermee wordt je douchewater hergebruikt voor het toilet.
- Vermijd schimmels. Laat na het douchen de ventilator nog even doorlopen tot het moment dat de spiegel vrij is van vocht (handige indicator).
- Kies voor een waterbesparende douchekop. Dit kan wel 4 liter water per minuut douchen schelen.
- Gebruik een warmtewisselaar voor het warme douchewater. Op deze manier hergebruik je de restwarmte van het afvalwater.
- Let op het doorlopen van de kraan. Bijvoorbeeld tijdens het scheren en het inzepen van je handen. Er kan tot wel 20 liter per minuut weglopen, zonde van het water!
Upfall Upcycle shower
Deze douche bestaat uit twee verschillende “systemen”. Een standaard douche (met waterbesparende douchekop) en een circulatiedouche. Hier wordt het water continu gefilterd, gezuiverd, verwarmd en ververst. Je krijgt elke minuut 40 liter water uit deze douchekop maar verbruikt slechts 1-2 liter per minuut. Hoewel de Upfall en behoorlijke investering is, is het wel de ideale investering in een duurzame badkamer.
Energiekosten besparen
Wil je een duurzame badkamer om te besparen op de energiekosten of om het milieu te sparen? Als het eerste punt de reden is zijn er nog meer manieren om de energierekening omlaag te krijgen. Op Overstappen.nl is nog meer te lezen over energie. Wil je direct energie vergelijken en switchen van energieleverancier? Dit is mogelijk op een energie vergelijkingswebsite als Energie-Vergelijken.com. Met energie vergelijken kun je tot wel 400 euro per jaar besparen.