Een van de belangrijkste trends van de laatste jaren is het aanschaffen van een ‘slimme thermostaat’. Deze zorgt ervoor dat je automatisch energie bespaart, zonder dat je er moeite voor hoeft te doen. Maar hoe werkt dat precies? En wat zijn nu de voordelen van een slimme thermostaat?
Wat is een slimme thermostaat?
Er is veel verwarring over wat een slimme thermostaat eigenlijk is. Wij verstaan onder een slimme thermostaat:
- De thermostaat kan van tevoren ingesteld worden in een dagprogramma
- De thermostaat kan worden bediend via smartphone of tablet
- De thermostaat geeft een overzicht van het energieverbruik
Eventueel kan de slimme thermostaat nog andere eigenschappen hebben, maar deze drie zijn het belangrijkst. Heb je dus een thermostaat die je wel kunt instellen met een dagprogramma, maar je kunt hem niet op afstand bedienen, dan is het geen slimme thermostaat.
De voordelen van een slimme thermostaat
Natuurlijk is er een goede reden waarom slimme thermostaten zo populair zijn geworden in de laatste jaren. Dit zijn de belangrijkste voordelen van een slimme thermostaat.
1. De thermostaat kan op afstand worden bediend
Hoe vaak gebeurt het niet dat je ergens bent en ineens denkt: ‘oeps, vergeten de thermostaat omlaag te draaien!’. Nu kun je de thermostaat overal vandaan aansturen via een app op je smartphone of tablet. Dat is natuurlijk best handig, zeker als je iets onverwachts doet. Bijvoorbeeld als je een weekendje weggaat en je bent vergeten hem in te stellen.
2. De thermostaat weet of er iemand thuis is
De meeste slimme thermostaten kunnen bepalen of er iemand thuis is. Dat gaat bijvoorbeeld via geofencing. Van ieder gezinslid wordt de smartphone gekoppeld aan de thermostaat. Als de telefoons niet thuis zijn, zet de thermostaat de verwarming omlaag. Komt iemand met een bekende smartphone thuis, dan start de thermostaat vanzelf de boel weer op. Een andere methode is het scannen van het huis. De thermostaat checkt dan via een sensor of er iemand in huis is. Is er iemand? Dan wordt de temperatuur wat hoger gehouden. Er zijn ook andere apparaten die dit doen, bijvoorbeeld slimme alarmsystemen. Door alle apparaten te koppelen kun je een Smart Home realiseren.
3. De thermostaat went aan je gewoontes
Een slimme thermostaat heeft ook een leerfunctie. De thermostaat kan namelijk patronen herkennen. Ga jij bijvoorbeeld elke maandag op een bepaalde tijd weg? Na een tijdje herkent de thermostaat dat patroon en zal hij daarop reageren. Je begint dus wel met zelf aangeven wat je nodig hebt, maar na verloop van tijd kent de thermostaat zelf al je belangrijkste patronen.
4. Je ziet meteen je verbruik
Lang niet iedereen leest trouw elke week de gasmeter af. Bovendien moet je dan ook nog alle gegevens naast elkaar leggen voordat je weet wat je gebruik is. Met een slimme thermostaat heb je alle gegevens in een handig overzicht. Je kunt bekijken in een tabel wat je gemiddelde verbruik is. Zo weet je meteen waar je aan toe bent.
5. Je bespaart geld
Als laatste het belangrijkste voordeel van een slimme thermostaat: je bespaart geld. Het is moeilijk in te schatten hoeveel je gaat besparen op de energiekosten. Dit is een vuistregel: als je nu een beetje slordig bent en de thermostaat regelmatig te hoog laat staan, kun je al snel meer dan 25% van je gasverbruik besparen met een slimme thermostaat. En ook als je wel je best doet om de thermostaat nauwkeurig in te stellen, bespaar je gemakkelijk 5-10% op je gasrekening. Met de stijgende gasprijzen is dat best veel!
Een slimme thermostaat kun je op verschillende manieren aanschaffen. Je kunt ze bijvoorbeeld soms gratis krijgen als je overstapt van energie leverancier. Een nadeel is dat de leveranciers vaak ook informatie van de thermostaat doorgestuurd krijgen. Het is daarom meestal verstandiger om zelf een slimme thermostaat te kopen. Kijk bijvoorbeeld eens bij de slimme thermostaten bij Cvkoopjes.nl. Daar vind je hele goede slimme thermostaten, die geen gegevens over jouw verbruik doorgeven aan leveranciers. Zo behoud je je privacy en heb je toch alle voordelen van de slimme thermostaat!