Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een dichte schutting. Het zorgt onder andere voor meer privacy en betere geluidsdemping, het is sterk en het ziet er stijlvol uit. Als je een beetje handig bent, is het daarnaast niet lastig om zo’n schutting zelf te maken. In dit artikel geven we een aantal handige tips!
Kies de juiste planken
Douglas hout is heel geschikt voor het maken van een schutting. Het heeft een lange levensduur (onbewerkt zo’n 10 tot 15 jaar), is relatief goedkoop en het is perfect om mee te bouwen. Je kunt gebruik maken van ‘gewone’ planken van dit houtsoort, maar ook kiezen voor rabatdelen. Rabatdelen worden ook wel potdekselplanken genoemd. Het zijn planken die door een groef in elkaar geschoven kunnen worden. Het werkt dus heel snel en gemakkelijk. Voor deze klus is Zweeds rabat een aanrader. De planken zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, kleuren en afwerkingen.
Enkele zichtzijde of dubbele zichtzijde?
Als de schutting aan de weg grenst, is een enkele zichtzijde voldoende. Als de dichte schutting wordt geplaatst tussen jouw tuin en die van de buren, is een dubbele zichtzijde aan te raden. Dit houdt in dat de schutting aan beide kanten hetzelfde mooie ‘stapel effect’ heeft. Voor een enkelzijdige montage gebruik je rabat die over elkaar heen schuift of potdekselplanken die in elkaar schuiven. Voor een dubbelzijdige montage is dubbelrabat aan te raden. Deze planken zijn tweezijdig.
Gebruik stevige en dikke palen als basis
Een dichte schutting van douglas hout kan zwaar zijn en vangt erg veel wind. Het is daarom belangrijk dat de basis stevig is. Gebruik dikke palen van behandeld (hard)hout en zet deze stevig in de grond. Houd hiertussen een afstand aan van ongeveer 40 tot 60 centimeter.
Bevestig de rabatdelen op de juiste manier
Om scheuren te voorkomen, moet je douglas rabat op de juiste manier bevestigen. Schroef de planken alleen aan de dikke kant vast en laat de dunne kant overlappen. Vraag eventueel om advies bij de houthandel waar je de planken hebt gekocht.
Schuif de rabatdelen niet te strak in elkaar
Door temperatuurverschillen kan het hout gaan werken. Het is daarom beter om de planken niet te strak in elkaar te schuiven.
Werk de dichte schutting af
Na het in elkaar zetten van alle rabatdelen, kun je de dichte schutting afwerken. Zaag de bovenkant van de palen (indien nodig) netjes af en schuur het oppervlak. Je zou eventueel nog een beits aan kunnen of de schutting kunnen versieren met klimplanten.