Steeds meer aandacht gaat er naar de tuin om het leefgenot te verbeteren. Al eens gedacht aan een vijver in je tuin? Dit is een prachtige natuurlijke plek, die echt iets bijzonders toevoegt aan je tuin. En als je de vijver echt onder de knie hebt, kun je volop genieten van de onderwaterwereld in je eigen heldere en gezonde vijver. In dit stappenplan neem ik je mee in de aanleg van je eigen vijver.
1. Kies de beste plek voor je vijver
Net zoals in de natuur kan een vijver overal liggen. Er is dus eigenlijk geen enkele plek ongeschikt voor een vijver, maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden. Zo maak je het jezelf makkelijker om uiteindelijk de vijver schoon te houden als er niet teveel bladverliezende bomen in de directe omgeving zijn. Zorg ook voor een plaats die niet teveel in de zon ligt om algengroei tegen te gaan.
2. Bepaal welk type vijver je aan wilt leggen
Heb je de plaats bepaald? Ga dan wat dieper in op het ontwerp. Kies je voor een strakke moderne vijver, die misschien ook deels boven de grond komt te liggen? Of wordt het een vorm zoals je die in de natuur ook terugvindt en die volledig ingegraven is. Bedenk ook of je vissen of koi wilt houden. Ook al eens gedacht aan een spiegelvijver? Dit is een ondiepe vijver die dient als een spiegel, waardoor je tuin groter lijkt. In zo’n vijver plaats je geen vissen, maar het is wel heel belangrijk dat deze wordt schoongehouden met een vijverfilter.
3. Begin met graven
Tijd om aan het werk te gaan. Het beste kun je de vijver aanleggen in het voorjaar. De vijverplanten die je erin plaatst, kunnen dan beter wennen in de vijver. Teken de vorm van de vijver die je gaat graven uit en ga aan de slag. Neem rustig de tijd voor dit zware werk. Voor vissen en planten in de vijver is het wenselijk om verschillende waterniveaus te maken.
4. Bedek de vijver met vijverfolie
Meet goed uit wat de maat van je vijver is en bedek de bodem met vijverfolie. Het is raadzaam om wat teveel folie te nemen, zodat je zeker niet tekort komt. Het is onmogelijk om de folie meteen strak te leggen, maar daarbij helpt de waterdruk je. Na het vullen van de vijver gaat de folie namelijk vanzelf strakker liggen.
5. Vul je vijver!
Heb je de volledige bodem bedekt met vijverfolie, dan kun je de vijver gaan vullen. Gebruik hiervoor kraanwater.
6. Installeer de vijvertechniek
Stilstaand water is funest voor de kwaliteit van het vijverwater. Door een vijverpomp te installeren breng je het water in beweging. Combineer de pomp met een vijverfilter en je beschikt ook meteen over een effectieve manier om je vijver helder te krijgen. Wil je het helemaal leuk maken bij je vijver, kies dan voor een waterval, beekloop of fontein.
7. Een klein beetje geduld
Voordat je echt kunt genieten van een prachtige vijver, moet je nog wel even geduld hebben. De vijver moet namelijk in balans komen. In het begin zul je merken dat het water wat troebel is, maar gelukkig wordt dit na verloop van tijd als vanzelf opgelost. Goede bacteriën gaan je vijver bemannen in het filter en het bodemsubstraat en zorgen vervolgens voor een extra goede filtering van de vijver. Zo kun je snel genieten van een prachtige heldere vijver.