De draagkracht van het dak berekenen: waarom is dit belangrijk? Het berekenen van de draagkracht van je dak is van belang wanneer je zonnepanelen of een groen dak wilt plaatsen. Hiermee komt er een hoop extra gewicht op het dak, wat de kans op doorzakken groter maakt. Dit wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen: in deze blog lees je hoe het berekenen van de draagkracht op een dak in zijn werk gaat.
Wat is de draagkracht van een dak?
Met de draagkracht van een dak wordt bedoeld hoeveel druk van buitenaf het dak kan verdragen. Platte daken hebben in vergelijking tot hellende daken een andere draagkracht. Dit wordt veroorzaakt door onder andere weersinvloeden: platte daken hebben het zwaarder te voorduren dan hellende daken.
Het berekenen van de draagkracht van een dak is, zoals eerder in deze blog benoemd, belangrijk wanneer je zonnepanelen of een groen dak wilt laten plaatsen. Je wilt natuurlijk niet dat je dak doorzakt: dit zorgt niet alleen voor grote schade, maar ook voor onveilige situaties. Het is ook belangrijk dat je een goed onderhouden dak hebt: wanneer je regelmatig dakonderhoud door een dakdekker laat uitvoeren, behoud je dak een goede conditie.
De belastbaarheid van een dak
De eerste stap is het berekenen van de belasting van het dak. Dit wordt onderscheiden in twee soorten: permanente en veranderlijke belasting.
- Permanente belasting: hieronder wordt verstaan wat het dak sowieso weegt. Denk hierbij aan de massa van het dragende deel, het dakbeschot en de dakbedekking.
- Veranderlijke belasting: hieronder vallen weersomstandigheden, personen en zonnepanelen. Water, sneeuw en ijs hebben ook een bepaald gewicht, al varieert dat natuurlijk per seizoen en de hoeveelheid is altijd anders. Zelfs de wind wordt meegerekend! Ook personen tellen mee: wanneer jij je dak laat onderhouden door een dakdekker, staat de dakdekker op het dak. Daarnaast telt het gewicht van zonnepanelen of een groen dak ook mee.
Kan mijn dak zonnepanelen dragen?
Een gemiddeld huishouden bestaande uit vier personen hebben ongeveer 16 zonnepanelen nodig om hun energieverbruik te dekken. Een zonnepaneel wordt op een montagesysteem op je dak gemonteerd. In totaal weegt dit samen 20 tot 25 kg. Dat betekent dat 16 panelen tussen de 320 en 400 kg wegen. Je kunt je voorstellen dat dit een enorme extra belasting is voor je dak.
Is mijn dak geschikt voor een groendak?
Ook met een groendak wordt je dak extra belast. Een sedumdak weegt al snel 80kg per m². Voor een dak van 20 m² komt dit neer op 1.600 kg. Wil je een grasdak? Een grasdak weegt ongeveer 170 kg per m², wat neer komt op 3.400 kg voor een dak van 20 m². Een ander populair soort groendak is een kruidendak: op een dak van 20 m² weegt dit 2.400 kg.
Voor het berekenen van de draagkracht is het belangrijk om een dakdekker in te schakelen. Er zijn namelijk heel veel factoren die mee moeten worden genomen in de berekening. Ben je op zoek naar een ervaren dakdekker? Op Dakdekkersgids.nl vind je een handig overzicht van alle dakdekkers in alle provincies!