Er kunnen jaren overheen gaan, maar opeens ben je het zat, je wilt je badkamer vernieuwen. Of je krijgt een nieuwbouwhuis en je wilt niet alles door de aannemer laten uitvoeren. Vooral door de hoge meerwerkkosten. Of je bent al even uit de kleine kinderen en je wilt van het grote ligbad af. Wellicht heb je liever een inloopdouche. In iedere situatie kan het de oplossing zijn om zelf aan de slag te gaan. Creëer je eigen douchecabine door het plaatsen van een paar muurtjes. Met dit artikel zullen we laten zien dat je zelf ook met purschuim en tegels in de weer kan. Zie het je het zelf niet zitten om te tegelen, dan kun je daar altijd iemand voor inhuren.
Stap 1a: Voorbereiden bestaande badkamer
Dit klinkt logisch, maar wat houdt het in. Bepaal vooraf de afmetingen, hou minimaal 80 bij 80 cm aan. Wil je je bestaande badkamer uitvoeren met een zelfgemaakt douchecabine, zorg dan dat er ruimte (gemaakt) is. Een eventueel ligbad moet worden verwijderd. Vervolgens moet het tegelwerk zowel op de grond als aan de muur worden hersteld. In sommige gevallen bevinden zich geen tegels onder en achter het bad. In dat geval moet je bijpassende tegels zien te vinden en het weer netjes maken. Dit is belangrijk omdat je vloer en muur zichtbaar blijven. Lukt het niet om dezelfde tegels te vinden dan kun je ervoor kiezen om de douchecabine eigen tegels te geven.
Stap 1b: Voorbereiden nieuwbouwhuis
In het geval van een nieuwbouwhuis kun je het beste kiezen om de aannemer de badkamer te laten tegelen. Zij geven garantie op de waterdichtheid. Je moet wel van tevoren bepalen waar je water- en elektrapunten wil hebben. Maak dus een schets, incl. de douchecabine. Dan kan de aannemer op de juiste plaatsen de aansluitingen maken.
Stap 2: Muren opbouwen
Als de benodigde ruimte vrijgemaakt is en het tegelwerk in orde, kun je de muren gaan plaatsen. Een goede methode is om hiervoor gasbetonblokken te gebruiken. Deze kun je monteren met purschuim. Het voordeel van purschuim is dat het muurvast gaat zitten, maar als je later toch de muurtjes kwijt wil, dan komt het eenvoudig los van de bestaande muur en vloer. Kies de muurhoogte goed, een muur tot plafond zorgt voor veel wasem. Als de muur te laag is kan een eventuele regendouche er overheen spetteren.
Stap 3: Tegelen
Om een beetje te spelen met kleuren of vormen in de badkamer is het een aanrader om de muurtjes met een aparte tegel te tegelen. Tegelen is een handigheid die je wellicht zelf kunt, het vereist wel enige oefening. Wellicht is dit je een stap te ver, huur dan een klusjesman in voor het tegelwerk.
Stap 4: Afwerken
Na het tegelen moet er worden ingewassen, ook wel voegen genoemd. Als je de muur door een klusjesman laat tegelen dan zal hij het inwassen ongetwijfeld ook voor je doen. Zo niet dan moet je zelf de tegels inwrijven met voegcement. Dit vervolgens inwrijven met een natte spons. Na het inwassen moeten de naden afgekit worden. Zorg niet alleen voor een matchende kleur, maar ook goede kit. Niet iedere kit is geschikt voor langdurige afwerking in een badkamer. Kit alle naden goed af. Eventuele resten purschuim kun je eerst wegsnijden. Het is belangrijk dat je de douche niet gebruikt voordat alles vloeistofdicht is.
Stap 5: In gebruik nemen
Als de muurtjes gereed zijn, kun je de kraan ophangen. Eventuele andere toebehoren zoals dragers aan de muur, kunnen in de muurtjes worden vast geboord. Als je de kraan hebt aangesloten is het zaak dat je deze een tijd laat lopen. Controleer om de paar minuten of er toch ergens water lekt. Zo niet, dan is je badkamer klaar voor gebruik.
Optioneel kun je in de muurtjes een nisje maken. Je kunt dit doen door na het opmetselen van de muurtjes, een gat te maken ter grootte van je nisje. Er zijn roestvrijstalen bakjes te verkrijgen die je in de muur kan lijmen met purschuim. Of je tegelt ze mee met de rest. Blijkt het afschot van de vloer niet voldoende te zijn, dan kun je een hardstenen dorpel monteren om het weglopen van het water te voorkomen.