Steeds meer woningen worden energieneutraal en in 2050 moet heel Nederland energieneutraal zijn. Dit is niet alleen milieuvriendelijk, maar zorgt ook voor veel wooncomfort. Je wint aan gemak en comfort én de jaarlijkse energierekening komt uit op nul. Dit klinkt aantrekkelijk, maar hoe maak je van jouw bestaande woning een energieneutrale woning?
Wat is een energieneutraal huis?
Een energieneutrale woning vereist slechts zeer weinig energie en deze energie komt in grote mate voort uit hernieuwbare bronnen. Deze energie wordt in of dichtbij de eigen woning geproduceerd. Dit wil zeggen dat een woning evenveel energie opwekt als dat verbruikt wordt, waardoor het energieverbruik over een jaar gemeten uitkomt op nul. Door alle woningen in Nederland energieneutraal te maken, zou er 15 procent minder energie verbruikt worden in ons land. Het duurt nog wel even voordat het zover is, maar veel mensen hebben de zonnepanelen en warmtepomp al omarmd als duurzame oplossing en elke nieuwbouwwoning moet al zo goed als energieneutraal zijn. Niet alleen woningen moeten energieneutraal zijn, maar ook alle andere gebouwen zoals overheidsgebouwen, scholen en kantoren.
Eigen energie opwekken
Naast energieneutrale woning worden de termen zelfvoorzienende woning of nul-op-de-meter-woning ook wel gebruikt. Deze huizen dragen het hoogst haalbare energielabel A+++. Een energieneutraal huis wekt altijd de eigen energie op om elektrische apparatuur te voeden. Dit wordt doorgaans gedaan met een dak vol zonnepanelen, maar er kan ook gekozen worden voor andere duurzame energiebronnen zoals aardwarmte of windmolens. Om te voorkomen dat deze energie verspilt wordt, is de woning extreem goed geïsoleerd, zowel het dak, de wanden en de vloeren en is de woning voorzien van driedubbele beglazing. De verwarming werkt via een warmtepomp of zonneboiler, de woning is aardgasvrij en er is een systeem om restwarmte terug te winnen.
Bestaande woning energieneutraal maken
Om de eigen woning energieneutraal te maken valt het aan te raden om te beginnen bij de isolatie van het huis. Dit draagt ook sterk bij aan het wooncomfort. Dankzij energiebesparende oplossingen heb je bijvoorbeeld nooit meer last van een koude vloer of tocht in huis. Vervolgens kun je zelf energie op gaan wekken en bijvoorbeeld voor de verwarming overstappen op een warmtepomp. Voor oudere huizen zijn er verschillende mogelijkheden. Zo zijn er zelfs speciale voorgevels die je om de oude woning heen kunt plaatsen voor een verbeterde isolatie. Je huis is weer helemaal up-to-date en krijgt een strak nieuw uiterlijk. Deze duurzame maatregelen zorgen er doorgaans voor dat je huis flink in waarde stijgt en ook daalt de energierekening rap, waardoor een investering in een energieneutrale woning niet alleen interessant is omwille van overtuiging. De werkzaamheden kun je op verschillende manieren financieren, bijvoorbeeld gedeeltelijk met een subsidie, spaargeld of een verhoging van de hypotheek.