Wij Nederlanders stellen steeds meer eisen aan comfort in de badkamer. Helaas zijn de gemiddelde badkamers in Nederland niet zo riant qua oppervlakte. Om de badkamer dan toch om te toveren tot een luxe wellnessruimte heb je creativiteit en slimme trucs nodig.
Realiseer een groots gevoel in je beperkte ruimte met de volgende tips:
Wand en vloer
Kies voor een donkere vloer en een lichte muur, zodat het contrast zorgt voor een ruimtelijk effect.
In een kleine badkamer kun je het beste gebruik maken van grote tegels. Wanneer je een wandtegel van bijvoorbeeld 30 x 60 cm in de lengte plaatst, lijkt de ruimte groter. De vloertegels kunnen het beste vierkant zijn. Zorg voor zo weinig mogelijk voegwerk en kies voor een voegkleur dit niet teveel afwijkt van de kleur van de tegel.
Toilet
Door de vloer zoveel mogelijk vrij te laten, oogt de badkamer groter. Kies dus voor een wandcloset. Wel zo handig, want de boel is hierdoor ook nog eens eenvoudiger schoon te houden.
Veel fabrikanten hebben specifieke closetpotten ontwikkeld voor kleine toiletten en badkamers. Twee voorbeelden van compacte toiletten zijn:
Sphinx 345 wandcloset verkort
Villeroy & Boch O’novo wandcloset compact
Met een compact inbouwreservoir bespaar je eenvoudig vele centimeters aan ruimte. Standaard is een inbouwreservoir 12 cm diep. De UP720 van Geberit is slechts 8 cm diep. Door een compact wandcloset te combineren met een ruimtebesparend inbouwreservoir, bespaar je al snel 10 cm aan ruimte.
Bad
Een bad neemt veel ruimte in de badkamer in beslag, maar kan wel bijdragen aan het ultieme relax gevoel. Ook voor gezinnen met kleine kinderen is een bad zeer praktisch.
Om ruimte te besparen kun je kiezen voor een bad die een taps toelopende vorm heeft. Dit betekent dat het bad breed bij de schouders is en smaller bij de voeten, waardoor het bad minder ruimte in neemt. Daarnaast verbruik je in een kleiner bad ook minder water.
Villeroy & Boch Subway offset bad
Overweeg ook eens andere vormen van baden. Het kan zijn dat jouw badkamer wel ruimte biedt aan een zeshoekig of een kwartrond bad in plaats van een rechthoekig bad.
Je kan er ook voor kiezen bad en douche te combineren. In dit geval kun je, om wateroverlast te voorkomen, een transparante badwand plaatsen.
Laat de plint onder het bad iets verspringen naar binnen. De badkamer oogt hierdoor ruimer omdat het lijkt alsof je vloer onder het bad doorloopt. Je kunt in de terugvallende plint eventueel ook verlichting aanbrengen.
Douche
Houd de douche gelijkvloers en maak liever gebruik van een in de vloer verwerkte douchegoot dan een douchebak. Glazen wanden zorgen voor licht en ruimte in je badkamer.
Overweeg ook eens een inbouw douchekraan aan te schaffen. Bij een inbouwkraan is alleen het bedieningsoppervlak zichtbaar. De techniek van de kraan wordt dan verwerkt achter het stucwerk of achter de tegels. Dit zorgt voor een opgeruimd beeld in de doucheruimte.
Spiegel
Met een spiegel creëer je eenvoudig en snel de illusie van een grotere ruimte. Plaats daarom grote spiegels op strategische plaatsen. Door slim gebruik te maken van daglicht, oogt je badkamer lichter en ruimer. Je kunt het beste een spiegel horizontaal plaatsen en integreren in de wand.
Heb je weinig daglicht in je badkamer? Denk dan ook eens aan spiegelverlichting. Er zijn diverse spiegels verkrijgbaar met geïntegreerde spiegelverlichting en/of spiegelverwarming. Door middel van spiegelverwarming voorkom je dat je spiegel beslaat. Geen overbodige luxe in de kleine badkamer.
Looox X-line spiegel met verlichting
Opbergruimte
Veel rondslingerende spullen zorgen voor een rommelig en chaotisch gevoel. Houd je badkamer daarom overzichtelijk en investeer in voldoende opbergruimte.
Kies voor zwevende badkamermeubelen. Hierdoor houd je de vloer vrij en behoud je optisch meer ruimte. Een smalle en hoge kolomkast kun je al snel kwijt in je badkamer. Hoge en smalle kasten zorgen ervoor dat je badkamer, voor je gevoel, hoger is dan in werkelijkheid het geval is.
Benut de ruimte onder je wastafel goed met een wastafelonderkast. Kies voor een ondiepe combinatie van wastafel en onderkast. Standaard is een wastafel tussen de 45 en 50 cm diep. Je bespaart met een wastafel van 40 cm diep, met een bijbehorende onderkast, eenvoudig flink wat centimeters aan ruimte, zonder dat je aan comfort hoeft in te leveren.
Je kunt ook opbergmogelijkheden creëren door gebruik te maken van voorzetwanden. Betegel deze wanden op dezelfde manier als de rest van de muur, en behoud daarmee rust en eenheid in de badkamer. Voorzetwanden zijn daarnaast ook een mooie manier om leidingen weg te werken.
Verwarming
De mooiste ruimtebesparende mogelijkheid om je badkamer te verwarmen is vloerverwarming. Vloerverwarming is zeer comfortabel en er zijn systemen te verkrijgen met slechts een opbouwhoogte van drie millimeter. Elektrische vloerverwarming kan in vrijwel elke situatie toegepast worden. Voor extra comfort kun je een timer aansluiten op je vloerverwarming, zodat de vloer al heerlijk verwarmt is voor je de badkamer betreedt.
Kortom, ook in een kleine badkamer heb je voldoende mogelijkheden om groots uit te pakken.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Badkamerxxl.
Mooie inspiratie. Het liefst wil je een comfortabele badkamer met alles erin. Tegelijkertijd wil je er het liefst zo min mogelijk ruimte aan kwijt zijn. Dat bad is een erg mooi idee. Dat had ik nog nooit gezien.