Door de jaren heen veranderen de woonwensen van veel mensen. Maar verhuizen? Dat is met de huidige krappe woningmarkt niet voor iedereen een optie. Bijvoorbeeld omdat er in de regio waar je zoekt, geen woningen te koop staan die voldoen aan je wensen en eisen. Of dat dat wel het geval is, maar ze snel verkocht zijn of de vraagprijs van deze woningen hoger is dan je budget. Het is dan ook niet gek dat de afgelopen jaren steeds meer mensen ervoor gekozen hebben hun huidige woning te gaan verbouwen. Een groot project, dat natuurlijk wel gefinancierd moet worden. Hieronder lees je drie tips daarvoor.
Een begroting opstellen
Wil je gaan verbouwen, dan begint het met te bedenken wat je wil (laten) doen en wat dit gaat kosten. Gaat het om een klus die je zelf wil en kan uitvoeren? Zoek dan in bouwmarkten of online op wat je ongeveer kwijt zult zijn aan materiaal. Wil je de klus laten uitvoeren door een aannemer of professional? Vraag dan minimaal drie offertes op zodat je de kosten en werkzaamheden kunt vergelijken. Neem op de begroting overigens ook altijd nog een post voor onvoorziene kosten, neem daarvoor tien procent van de voorziene kosten.
Weet je hoeveel de klussen ongeveer gaan kosten? Dan is het tijd om prioriteiten te gaan stellen. Omdat zowel de materiaalkosten als de arbeidskosten de afgelopen jaren erg gestegen zijn, kan het zijn dat je bepaalde zaken moet schrappen.
Mogelijke financieringsvormen vergelijken
Vervolgens is het tijd om na te gaan denken over de mogelijkheden die je hebt om de verbouwing te bekostigen. Hieronder lees je meer over de drie meest voorkomende. Je persoonlijke (financiële) situatie bepaalt welke opties je hebt, en welke financieel het meest interessant is.
De goedkoopste mogelijkheid is eigen spaargeld te gebruiken. Je krijgt momenteel maar weinig rente, en door de coronacrisis is het totale spaarbedrag in 2020 flink toegenomen. Door te gaan verbouwen wordt je woning mogelijk duurzamer, of wordt het woonoppervlakte vergroot. Je investering verdient zichzelf daardoor meestal terug, maar je spaargeld zit zo wel ‘vast’ in stenen.
Niet voldoende spaargeld? Dan kan mogelijk je huidige hypotheek opgehoogd worden, of is er mogelijk een extra hypotheek af te sluiten. Bij deze optie moet je wel rekening houden met hoge afsluitkosten. Daarnaast zijn de hypotheekregels de afgelopen jaren veranderd. Het is bijvoorbeeld niet meer mogelijk een hoger bedrag aan hypotheek te krijgen dan de aanschafwaarde van de woning. De woningprijzen zijn de afgelopen jaren sterk gestegen, waardoor je mogelijk al aan je maximale hypotheekbedrag zit.
Zijn beide financieringsvormen die hierboven genoemd zijn geen optie voor je? Dan kun je mogelijk wel een doorlopend krediet afsluiten voor een verbouwing. Dit heeft diverse voordelen. Zo beschik je veel sneller over het geld dan bij uitbreiding van je hypotheek. Daarnaast
kun je bij een doorlopend krediet het afgeloste bedrag opnieuw opnemen. Een verbouwing dient vaak in gedeeltes betaald te worden met een aanbetaling en een eindbedrag na afloop van de werkzaamheden. Bij een doorlopend krediet los je het geleende bedrag, maar kun je dit vervolgens ook weer opnieuw lenen. Hierdoor hoeft het totale leenbedrag niet zo hoog te zijn als de totale kosten van de verbouwing. Wil je meer hierover weten? Bij Becam kun je eenvoudig een lening berekenen.
Komen de werkzaamheden in aanmerking voor subsidie?
Zowel op gemeentelijk, als provinciaal en nationaal niveau krijgen klimaatverandering en verbetering van het milieu tegenwoordig veel aandacht. Verduurzaming van woningen wordt dan ook op diverse manieren gestimuleerd door de overheid. Verlaagt door de verbouwing je stroom- en of gasverbruik? Omdat je bijvoorbeeld je dak of gevels laat isoleren? Of omdat je isolerend glas laat plaatsen, of zonnepanelen of een warmtepomp? Komen de werkzaamheden in aanmerking voor subsidie, dan is het mogelijk een gedeelte van de arbeids- of materiaalkosten terug te krijgen.