Draadalgen en zweefalgen in de vijver
Een heldere vijver houden met zomerse temperaturen valt niet mee. Nu met het warme weer, zien we vaak dat vijvers vaak groen van kleur kunnen worden. Hoe nu terug naar een heldere vijver ? In sommige gevallen wordt het een echte ‘erwtensoep’ kleur en zien we nauwelijks de vissen nog. Het probleem is dan vaak tweeledig :
– Geen UV lamp op de filterinstallatie
– Waterwaarden zijn niet goed
Als u wordt geconfronteerd met dit een groene vijver en u wilt er wat aan doen, dient u ervan uit te gaan dat u met een UV lamp moet gaan werken. Andere middelen helpen vaak niet. Door de UV straling zorgt u ervoor dat de ‘zweefalgen’ in het vijver water worden gedood. Een heldere vijver begint dus met de aanschaf van een UV lamp. Na verloop van tijd zult u merken dat de vijver helder begint te worden.
Belangrijk bij het gebruik van een UV lamp is dat u de capaciteit van de UV afstemt op de inhoud van de vijver. We geven als stelregel : 3 Watt per 1 m3 inhoud vijver. Dit betekent dus dat als u een vijver van 5.000 liter heeft, u een UV lamp installatie van minimaal 15 Watt nodig heeft.
Heeft u veel vissen en waterplanten in de vijver staan is het zelfs noodzakelijk om 4 Watt per 1000 liter te gebruiken, om er zeker van te zijn dat zweefalgen geen of minder kans krijgen. In dat geval heeft een vijver van 5000 liter inhoud dus al een UV lamp van 20 Watt nodig.
Ontstaan zweefalgen ?
Over het algemeen kan gesteld worden dat zweefalgen in de vijver en de overwoekering ervan waardoor u dus vrijwel niets meer ziet in uw vijver, ontstaan door een teveel aan zonlicht en een teveel aan voedingsstoffen.
Door bijvoorbeeld teveel te voeren aan de vissen zal de kans op zweefalgen aanmerkelijk toenemen. Van een heldere vijver is dan ook geen sprake meer.
Teveel zonlicht in uw vijver kunt u afremmen door de beplanting in de vijver aan te passen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan waterlelies. Deze planten zorgen door het grote blad voor de minder direct zonlicht in de vijver.
Draadalgen en toch een heldere vijver
Als u last heeft van draadalgen in de vijver, kunt u met een UV lamp installatie niets doen. Over het algemeen zult u ook een heldere vijver hebben. Draadalgen zijn eigenlijk gewoon waterplanten. Ze groeien vaak het hardst op plaatsen waar veel zuurstof aan het water wordt toegevoegd. Ook draadalgen groeien het snelt bij veel zonlicht, warmere temperaturen en bij een teveel aan afvalstoffen veroorzaakt door ontlasting van de vissen. De draadalg kan dan bijna ‘exploderen’ in uw vijver.
Ook hier zijn goede middelen voor verkrijgbaar. Door toevoeging van stoffen aan het vijver water worden draadalgen biologisch afgebroken. Het levert dus geen gevaar op voor vissen en planten in uw vijver.
Ook al heeft u last van draadalgen in de vijver zal de vijver over het algemeen toch kraakhelder zijn.
Wanneer de grootste problemen ?
Bij wat warmere temperaturen zult u merken dat beide soorten algen in uw vijver kunnen voorkomen. Bij temperaturen boven de 18 graden Celcius en veel zonlicht is de kans op dit soorten algen in uw vijver het grootst. In de winterperiode zal dit probleem zich bijna niet voordoen.