Een nieuw matras kopen, het is geen alledaagse bezigheid en ook waarschijnlijk niet de meest favoriete bezigheid, maar zo eens in de tien jaar moet iedereen er aan geloven. Maar wat is nou een goed matras en waar kan je het beste op letten bij aanschaf van nieuwe matrassen? Wij vroegen het aan de matrasspecialisten van MatrasFabriek.nl, die al meer dan 30 jaar ervaring hebben in het maken van matrassen.
Verschillende soorten matrassen
Allereerst is het goed om te weten welke soorten matrassen er allemaal zijn. De meest verkochte matrassen in Nederland zijn onder te verdelen in drie categorieën: de schuimmatrassen, de veringsmatrassen en de latex matrassen.
Schuimmatrassen
Onder de schuimmatrassen vallen:
- Polyether matrassen. Dit zijn de goedkoopste matrassen die er te verkrijgen zijn. Als je voor een polyether matras kiest, wees je er dan van bewust dat een matras van polyether niet lang meegaat en relatief snel kuilvorming kan gaan ontstaan. Deze matrassen zijn het meest geschikt als logeermatras, omdat ze dan niet dagelijks beslapen worden.
- Koudschuim matrassen. Dit is eigenlijk de verbeterde versie van de bovengenoemde polyether matrassen. Dankzij een ander productieproces kent koudschuim geen kuilvorming en gaat dit type matras veel langer mee dan polyether. Bovendien heeft dit type matras een zeer comfortabel ligcomfort. Koudschuim is het meest verkochte matras in Nederland en België en is van nature antibacterieel en huisstofmijt-werend. Koudschuim ventileert goed en kent een goede veerkracht. Binnen de koudschuimen is Pantera koudschuim het beste van het beste.
- Traagschuim matrassen. Dit type matras is bekend onder verschillende benamingen. Zo wordt het ook wel NASA schuim, memory schuim/foam, of NASA-Visco schuim genoemd. M Line en Tempur zijn merken die ook traagschuim gebruiken in hun matrassen. Traagschuim reageert op (lichaams)warmte en past zich aan de lichaamscontouren aan. Hierdoor kan het voor u drukverlagend werken. Traagschuim kan daarentegen ook zweterig, klam of te warm aanvoelen aangezien het materiaal geen open celstrutuur heeft, dus geen aanrader als u het snel te warm heeft in bed.
Veringsmatrassen
De volgende matrassen hebben een kern van metalen veren erin:
- Binnenveringsmatrassen. Dit is een traditioneel veringsmatras en is een relatief goedkoop matras. Je hebt voor weinig geld een geveerd matras. Niet geschikt voor zeer intensief gebruik en ook niet geschikt voor verstelbare bedbodems. De kern van binnenveren is altijd afgedekt met een dunne laag comfortschuim (polyether). Weeg je meer dan 80 kilo, kies dan niet voor een binnenvering, maar voor een pocketveermatras.
- Het pocketvering matras staat bekend om zijn goede ventilatie en goede drukverdeling. Bij dit type matras geldt over het algemeen, hoe meer veren, hoe beter het matras. De afdeklaag van schuim bepaald altijd hoe hard of zacht het comfort wordt. De afdeklaag kan van traagschuim, koudschuim, polyether of latex zijn. Pocketvering matrassen zijn goed geschikt voor mensen
Latex matrassen
En onder de latex matrassen vallen de latex matrassen en de Talalay latex matrassen. Latex is een natuurproduct. Om tot een mooie mix te komen voor een kern van latex wordt er een combinatie gemaakt van natuurlijk latex uit de rubberboom en synthetisch rubber uit aardolie. Latex matrassen zijn heerlijk soepel, zijn comfortabel en vormen zich naar uw lichaam. Bij de traditionele latex matrassen is echter de ventilatie en de vochtopname iets minder goed, iets wat bij Talalay latex matrassen juist wel optimaal is. Dit komt door het intensieve Talalay latex productieproces, waardoor alle nadelen van traditioneel latex weggenomen worden. Talalay latex matrassen worden gezien als de beste matrassen die er verkrijgbaar zijn, zeer duurzaam, zeer goed ventileren en hebben een scoren zeer hoog qua comfort. Echter door het kostbare productieproces zijn dit ook prijzige matrassen.
Waar op letten bij schuimmatrassen?
Let bij schuimmatrassen op de SG-waarde of de HR-waarde van het schuim dat gebruikt wordt. De waarde ligt tussen de 25 en 65 in en geeft aan hoeveel schuim er per vierkante meter gebruikt is. Hoe meer schuim (en dus hoe hoger de SG of HR) hoe beter.
Verder is het goed om te weten dat een traagschuimmatras nooit geheel uit traagschuim bestaat, maar dat alleen de afdekking uit een laag traagschuim bestaat. De kern van een traagschuim matras bestaat vaak uit koudschuim of pocketvering, waar dus bovenop een laag traagschuim zit. Zie ook de afbeelding voor de opbouw van een traagschuim matras.
Waar op letten bij veringsmatrassen?
Bij matrassen met een kern van veren is het verstandig te letten op:
- Het aantal veren per vierkante meter
- Welke afdeklaag zit er op het dek van veren en van welke kwaliteit is dit schuim?
Hoe meer veren hoe beter. Er zijn pocketveermatrassen die 250 veren per m2 hebben, maar ook 1000 veren per m2. Het matras met 1000 veren per m2 zal comfortabeler aanvoelen omdat deze uw gewicht beter verdelen. Voor mensen die zwaarder zijn dan gemiddeld, wordt aangeraden om te kiezen voor de 1000-pocketveer matras.
Ieder pocketveer matras heeft een afdeklaag van schuim. Dit schuim zal voor een groot deel het ligcomfort bepalen. U heeft de keuze uit polyether, koudschuim, traagschuim, (Talalay)latex. Let ook bij dit schuim (zoals hierboven gemeld) ook op de SG of HR-waarde.
En dan nog de keuze van het bedbodem
Niet alleen het matras maakt het dat u comfortabel of juist niet comfortabel ligt, ook uw bedbodem kan daar een grote rol in spelen. Als de matrasdrager niet goed is, zal het matras ook niet fijn aanvoelen. Overweeg daarom voordat u op zoek gaat naar een nieuw matras, of uw huidige bedbodem nog naar wens is. Misschien zijn uw wensen of vereisten wel veranderd met de tijd. Ook kan het zijn dat je wat luxer wilt (elektrisch verstelbaar) liggen of bijvoorbeeld nu wilt slapen op een boxspring.
Tot slot
Hou vooral in gedachten dat de keuze van een matras persoonlijk is. Lees je in over de verschillende materialen van matrassen, maar hou daarbij altijd rekening met je persoonlijke situatie.
Veel succes gewenst in de zoektocht naar nieuwe matrassen!