Je hoort er vandaag de dag steeds vaker over: een smart home. Een slim huis dus, met slimme apparaten die jou het leven een stukje makkelijker maken. Maar hoe bepaal je nu aan welke apparaten je echt iets hebt? Dat kan een moeilijke inschatting zijn, zeker als je niet zo technisch bent aangelegd. In deze blog geven we je handige tips: lees mee en leer.
Een slim verwarmingssysteem
Hoe heerlijk is het gevoel om thuis te komen na een lange dag in een warm huis? Of om ’s ochtends op te staan in een woning die al warm is? Zo hoef je nooit meer kou te lijden in huis in de winter. Echt luxe! Met een slim verwarmingssysteem is dit zeker een optie. Met name voor de koukleumen onder ons is dit een ideale uitkomst.
Met dit smart home systeem kun je namelijk instellen wanneer de verwarming aan gaat, en op welke temperatuur natuurlijk. Zo kun je ‘m dus al een half uur voordat je thuiskomt of opstaat aanzetten. Zonder dat je daarbij zelf aan de knop hoeft te draaien! Eenvoudiger kan het niet.
Spraakbesturing in huis
Onder de slimme apparaten in huis zien we ook steeds vaker spraakbesturing terugkomen. Hoe het werkt? Je praat tegen een apparaatje, die vervolgens een taak uitvoert of antwoord geeft op jouw vraag. Zo hoef je dus niet meer zelf de knoppen te besturen in je woning. Je kunt hier namelijk verschillende slimme apparaten op aansluiten, zoals die slimme verwarming waar we het hierboven al over hadden.
Maar je kunt ook gewoon vragen stellen aan een spraakbesturingssysteem. Vraag bijvoorbeeld naar het weer, en of er buiten een file staat. Handig om snel informatie te weten te komen, bijvoorbeeld vlak voor je de deur uitgaat. En kom je weer thuis? Dan zet je met één zin je favoriete muziek of podcast aan. Om maar wat ideeën te noemen.
Slimme verlichting
De verlichting in je woning bedienen vanuit je luie stoel: ook dat zorgt voor een gevoel van luxe. Jij hoeft voortaan niet meer op te staan als je de lamp bijvoorbeeld wat wilt dimmen. Of wissel de kleuren die uit de lampenbol komen af – ook iets wat we steeds vaker voorbij zien komen.
Met smart home apparaten kun je alle lampen in je woning aansluiten op één apparaat, je mobiele telefoon bijvoorbeeld. Wat een overzicht! En dat is ook handig tegen inbraak als je op vakantie bent: laat regelmatig ergens een lampje aan en uit gaan, en het lijkt net of je gewoon thuis bent.
Een slimme keuken
Een slim huis maken: je kunt het in allerlei ruimtes in je woning doen. Maar in de keuken is het misschien nog wel het meest wenselijk. Zeker als je een grote verbouwing voor ogen hebt, is het verstandig om bij smart apparaten in de keuken stil te staan. Die kun je er zo namelijk al meteen in verwerken!
Er zijn verschillende voorwerpen te bedenken. Zo is er een slim koffiezetapparaat of een slimme waterkoker – waarbij je drankje al grotendeels voor jou bereid kan worden op het moment dat het jou uitkomt. Of wat dacht je van een slimme koelkast met een scherm aan de voorkant en allerlei info die jij nodig hebt? En ook het slimme fornuis komt eraan. Allemaal zaken waar jij iets aan hebt – een slim huis is er om jouw leven eenvoudiger te maken.