Om fijn te wonen is het extra prettig als je gewoon een eigen parkeerplaats dicht bij je deur hebt. Zeker als je elektrisch rijdt, want dan is het ideaal om een eigen laadpaal te hebben. Als we het hebben over laadpalen, dan hebben we het over reguliere laadpalen en snellaadpalen. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen die twee? En welke heb je nu idealiter bij je woning staan? In dit artikel lees je er meer over!
De laadtijden van een AC-lader
Op de middelbare school hebben we allemaal technieklessen gehad. Daar leerde je over AC en DC. Toch doen we even een korte opfrissing. Er zijn 2 manieren om een accu op te laden, via wisselspanning (AC-laden) en op gelijkspanning (DC-laden). De thuislaadpalen en laadpalen op de zaak zijn meestal AC-laders. Deze laadpalen hebben een maximaal laadvermogen van 22 kW, op 3-fasen en 32 ampère. Het wordt ook wel langzaam laden genoemd. De laadtijd via AC-laden bedraagt, afhankelijk van de auto, ongeveer 5 tot 11 uur.
De laadtijden van een DC-lader
Een DC-lader, ook wel snellader genoemd, kan ervoor zorgen dat de accu binnen een halfuur tot wel 80% is opgeladen! De snelle laadtijd is dus direct hét voordeel van een snellader elektrische auto. Hoe dat kan? Een snellader werkt op gelijkspanning. Dat betekent dat de accu rechtstreeks wordt opgeladen (de omvormer wordt omzeild). Het laadvermogen is daardoor veel hoger, namelijk 50 kW tot wel 350 kW.
Welke laadpaal aan huis?
Een DC-lader lijkt dus de meest ideale lader voor aan huis. Hij is namelijk megasnel met opladen. Maar niets is minder waar. Je hebt ook te maken met de maximale capaciteit van je eigen elektriciteitsaansluiting. De DC-lader heeft doorgaans een té hoog laadvermogen voor de aansluitwaardes die je bij je woning of op de zaak beschikbaar hebt. De investering van een DC-lader ligt ook fors hoger dan bij een AC-lader. Daarom zie je snelladers vaak alleen maar terug bij echt grote bedrijven of tankstations. Om de hoge aanschafprijs te compenseren zie je dat tankstations en grotere bedrijven ook echt tarieven instellen voor de stroom die iemand ‘tankt’.
Kortom, als je thuis wil gaan laden kun je het beste kiezen voor een AC-lader. De laadpalen van Lanova zijn slim ingesteld, wat betekent dat je kunt laden tijdens daltarief. Als je jouw auto ’s avonds aan de laadpaal aansluit, is de accu de volgende ochtend vol en kun je gewoon direct op pad!