Het is ontzettend leuk om te doen maar het vraagt wel de nodige voorbereiding: het ontwerpen van jouw tuin! We geven je enkele tips en tricks om rekening mee te houden.
Denk na over de verdeling gras, borders en terras
Wat voor soort tuin wil je? Hoe is de verdeling tussen gras, borders en terras? Of wil je juist het liefste alleen gras of alleen maar steen? Overigens is dit natuurlijk een hele grove verdeling: je kunt ook nog kiezen voor een vijver, een pergola of zelfs een zwembad. Noem het maar op!Houd zowel rekening met wat je mooi vind als het praktische aspect. Gras zul je regelmatig moeten maaien en borders met veel planten en bloemen zijn prachtig, alleen vereisen wel het nodige onderhoud. Wat natuurlijk niet hoeft te zeggen dat je per se voor alleen maar terras hoeft te gaan. Ook hierin is trouwens veel variatie mogelijk: je kunt kiezen voor steen, een houten vlonder of kiezels. Denk hier in elk geval goed over na.
Ga op onderzoek uit
Maak in de eerste plaats een moodboard. Selecteer veel foto’s van tuinen die je mooi vindt: blader door tijdschriften, struin online rond of stap zelfs eens op de fiets om tuinen in de buurt te bekijken. Ook qua stijl is er veel verschil. Wie houdt van romantiek zal vooral gaan voor ronde vormen en traditionele bloemen, zoals rozen, en wie houdt van modern zal juist weer houden van rechte, strakke vormen en tegelwerk. Denk ook hier goed over na. Overigens is dit natuurlijk een hele grove verdeling: je kunt ook nog kiezen voor een vijver, een pergola of zelfs een zwembad. Noem het maar op!
Deel je tuin in in tuinkamers
Het is handig om jouw tuin in te delen in verschillende secties. Dit gaat vooral op als je een lange, langwerpige tuin hebt omdat je hier het risico hebt op een pijpenla-effect. Heb je bijvoorbeeld een tuin van 10m² bij 4m²? Deel deze op in drie secties: elk van 3,33m² bij 4 m². Dit zorgt er gelijk voor dat je de nodige afwisseling in jouw tuin zult integreren want bij elke sectie, ook wel tuinkamer genoemd, denk je na over de invulling (gras, border of terras).
Houd rekening met de vorm van jouw tuin
Een hele brede tuin? Dan heb je heel veel mogelijkheden. Heb je een kleine tuin of bijvoorbeeld een lange, smalle tuin, dan ga je op zoek naar manieren om deze ruimer, of breder, te laten ogen. Bij een kleine tuin wil je een zo ruim mogelijk effect en ga je dus op zoek naar manieren om jouw tuin optisch te vergroten. Ook bij een lange, smalle tuin zijn er tructjes. Elke tuin vraagt weer om een ander ontwerp.
Houd rekening met functionaliteit
We noemden het al even: denk praktisch. Wie weet heb je de tuin van jouw dromen gevonden maar vind je hierin veel prachtige bloemen die veel verzorging nodig hebben. En zie je jezelf echt uren in de tuin doorbrengen? Wees eerlijk tegen jezelf. Gras is een hele fijne, veilige keuze, bijvoorbeeld als je kinderen hebt. En steen of terras is natuurlijk helemaal ideaal. Denk niet alleen na over hoe jouw tuin eruit komt te zien maar ook wat hiervoor nodig is qua onderhoud, en of je bereid bent deze tijd te investeren.
Maak een schets
Je hebt een weldoordacht plan. Mooi! Tijd voor de laatste stap, of nou ja, eigenlijk begint het hier nu pas. Je maakt een schets: zo heb je een nog beter overzicht over hoe het eruit komt te zien. Je hoeft niet een net zo’n professionele schets te maken als de echte tuinarchitecten maar zet het wel even op papier. Zo gaat jouw ontwerp meer leven! Als je jouw tuinontwerp liever uitbesteedt, kun je natuurlijk ook altijd een professional in de arm nemen. Dit scheelt veel tijd en zorgen.
Hopelijk heb je wat ideeën opgedaan om jouw tuin in te richten!