Een vijver is een prachtige aanvulling op je tuin! Al die leuke waterplanten en visjes erin. Wist je dat je verschillende soorten vijvers hebt? Goed om te weten als je erover nadenken om een vijver in je tuin aan te leggen.
Siervijver
De siervijver is de meest bekende variant. Hierin vind je planten én vissen. Het is van belang dat de verhouding hiertussen in balans is. Een populaire plant in de siervijver is de waterlelie. Je kunt het beste kiezen voor vissen die het water niet vervuilen zoals de goudwinde en de goudriethoorn. Denk ook na over een pomp: deze kan helpen om het water helder te houden.
Koivijver
Wie kent de prachtige Japanse Koikarpers niet? Leuk weetje: de koi is de nationale vis van Japan. Een koivijver is mooi om naar te kijken maar vraagt wel om een flinke investering. De karpers hebben namelijk een speciale filterinstallatie nodig. Deze vijver heeft een behoorlijk formaat want een Koikarper kan wel 70 tot 80 cm lang worden!
Als je zo’n vijver aanlegt houdt er dan rekening mee dat deze minstens 150 cm diep moet zijn. Het water kent namelijk verschillende temperaturen, helemaal in de winter. Het is dan prettig voor de Koi om een plekje met de meest aangename temperatuur te vinden. Planten in een Koivijver zijn niet zo’n goed idee. De karpers zullen ze namelijk allemaal opeten.
Natuurvijver
In deze vijver laat je de natuur zijn beloop gaan.Het belangrijkste kenmerk van de natuurvijver is dat er geen vissen in leven. Wel kun je er enkele planten in plaatsen. Deze zorgen ervoor dat jouw vijver niet wordt overwoekerd met algen. Zo’n natuurlijke vijver trekt kikkers en insecten aan. Je hebt geen pomp nodig voor deze vijver en zo komen we gelijk op het grootste voordeel ervan: je hoeft praktisch niets te doen qua onderhoud.
Spiegelvijver
De spiegelvijver, die wordt gekenmerkt door z’n strakke vormen, is in opkomst. De bodem van deze vijver is ondiep. Het water fungeert als spiegel en zorgt ervoor dat je tuin groter lijkt. Hiervoor moet het water wel kraakhelder zijn. Omdat de bodem ondiep is heb je geen ingewikkelde waterinstallatie nodig. Een pomp is wel handig om het water helder te houden. Deze vijver heeft geen vissen wat weer scheelt in onderhoud.
Zwemvijver
En dan heb je nog de zwemvijver. Het woord zegt het al: hierin kun je zwemmen. Heerlijk in de zomer! Zo’n vijver bestaat uit een zwemgedeelte en een filtergedeelte waarin je natuurlijke filters vindt, zoals moerasplanten en kiezels. Het zwemgedeelte is 140 tot 160 cm diep. Voor het filtergedeelte kun je de regel van 60 tot 80 cm diepte aanhouden.
Hopelijk helpt deze informatie je bij het oriënteren op een vijver in jouw tuin!