Werk jij als zzp’er vanuit huis? Dan mag je (een gedeelte van) de kosten van bijvoorbeeld de energie zakelijk aftrekken. Dit is zowel mogelijk bij een particulier, als bij een zakelijk energiecontract. Maar wanneer zijn energiekosten eigenlijk precies fiscaal aftrekbaar, waar moet je op letten bij het vergelijken van de energietarieven en hoe kun je je aanmelden?
Voorwaarden voor fiscale aftrekbaarheid van een energiecontract
De meeste zzp’ers zijn kleinverbruikers. Hoewel de grenzen bij verschillende energieleveranciers verschillen, betekent het ongeveer dat je maximaal 25.000 m3 gas en 100.000 kWh elektriciteit verbruikt per jaar. Voor een dergelijke aansluiting kun je zowel een particulier als zakelijk energiecontract afsluiten.
Als zzp’er mag je zowel particuliere als zakelijke energie op je privéadres aftrekken van de belasting. Hierbij stelt de Belastingdienst bepaalde voorwaarden om de facturen als kosten op te mogen voeren. Zo kijken ze bijvoorbeeld naar welk deel privé, en welk deel zakelijk is. Dit bepalen ze door te bereken welk deel van je woning in gebruik is als woonruimte, en welk deel als werkruimte. De werkruimte moet daarnaast zelfstandig zijn. Dit houdt in dat er een aparte ingang is, en sanitaire voorzieningen zoals een toilet en wasbak. Tot slot is het ook belangrijk dat je woonadres gelijk is aan het adres van je onderneming zoals dat bij de KvK geregistreerd staat.
Let hierop bij het vergelijken van energietarieven
De energieprijzen zijn de laatste maanden onder andere vanwege de gestegen vraag en oorlog in Oekraïne flink omhoog gegaan. Daarom is het nog belangrijker geworden de tarieven goed te vergelijken. Dit is momenteel alleen wel even wat ingewikkelder. Veel energieleveranciers geven hun prijzen niet meer online weer, en je kunt je ook niet zomaar online aanmelden. Om niet te veel tijd kwijt te zijn aan telefonisch contact met leveranciers, is het vooraf goed om te bedenken wat je belangrijk vindt. Wil je bijvoorbeeld 100 procent groene windenergie? Zoek dan op welke leveranciers dit kunnen leveren.
Voor sommige zzp’ers kan het overigens toch aantrekkelijker zijn een particulier energiecontract af te sluiten. Informeer daarom ook gelijk naar de tarieven hiervan. Let er hierbij goed op dat tarieven voor een zakelijk energiecontract exclusief btw worden gegeven, en tarieven voor consumenten inclusief btw.
Tip: geen ruimte in huis om tot thuiskantoor om te toveren? Bekijk dan de mogelijkheden van een tuinkantoor.
Zo verloopt de aanmelding voor een zakelijk energiecontract
Heb je contact gehad met een paar energieleveranciers, en een keuze voor een ervan gemaakt? Om de aanmelding soepel te laten verlopen, is het goed vooraf alle benodigde gegevens op te zoeken. Denk hierbij allereerst aan een inschatting van je gas- en stroomverbruik. Daarnaast is het KvK-nummer van je onderneming nodig, en de persoons-, adres- contact- en betalingsgegevens ervan. Check ook gelijk even welk adres bij je huidige leverancier bekend is. Als dit namelijk verschilt van je huidige adres kan de nieuwe energieleverancier niet je oude contract opzeggen.