Leven met een fysieke beperking is een extra uitdaging, maar met de juiste hulpmiddelen prima te doen. Soms is het gewoon een kwestie van omdenken en vaak gaat het er vooral om dat je de juiste producten en diensten weet te vinden om af te nemen. Veelal zal het een kwestie van maatwerk zijn, aangezien ieder mens anders is en elke handicap je voor andere uitdagingen stelt. Soms gaat het om heel simpele zaken zoals een douchekrukje om het dagelijkse leven wat eenvoudiger te maken. Maar het kan ook gaan om aangepaste elektronica, speciale revalidatieapparatuur of alarmsystemen. Stuk voor stuk producten die je niet zomaar overal kunt verkrijgen, maar waar je wel op moet kunnen vertrouwen.
Tien procent van de bevolking
Soms wordt ten onrechte gedacht dat slechts een kleine groep mensen een handicap heeft. De cijfers wijzen echter anders uit. Ongeveer één op de tien mensen heeft een matige of ernstige beperking, terwijl ongeveer een vijfde van alle Nederlanders kampt met een lichte beperking. De afzetmarkt voor het verstrekken van hulpmiddelen is dus behoorlijk groot. Verder blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat bijna zes procent van alle Nederlanders vanaf 12 jaar gebruik maakt van een hulpmiddel om zich te kunnen voortbewegen. Dat kan een stok of looprek zijn, een rollator, scootmobiel of rolstoel.
Aandachtspunten bij het kopen van een rollator
Met name senioren in ons land maken vaak gebruik van een rollator. Wie zelf een rollator kopen wil, doet er verstandig aan om eerst te bepalen op welke wijze die het meest gebruikt zal worden. Is het bijvoorbeeld een hulpmiddel dat vooral binnenshuis zal worden gebruikt? Of gaat de rollator veelvuldig mee de straat op? Ook is van belang of het hulpmiddel regelmatig meegenomen zal worden in een auto. In dat geval is natuurlijk van belang dat de rollator zo klein mogelijk kan worden gemaakt, zodat het hulpmiddel ook in een kleine kofferbak zonder veel moeite vervoerd kan worden.
Speciale hulpmiddelen
Vaak weten mensen niet eens dat er ook allerlei speciale hulpmiddelen zijn voor specifieke aandoeningen. Zo bestaan er bijvoorbeeld specifieke rollators voor mensen die lijden aan de ziekte van Parkinson. Ook worden rollators geproduceerd met een eenzijdig remsysteem of met extra schalen waarop de onderarmen kunnen rusten. Met name wanneer de gebruiker weinig kracht heeft in de armen, handen en polsen, biedt dit hulpmiddel uitkomst.