Het aantal elektrische apparaten dat we gebruiken neemt ieder jaar toe, zo blijkt ook uit een recent kwartaalrapport van het CBS (bron). Past deze trend echter wel bij de huidige mogelijkheden van je groepenkast? In dit artikel geven we advies en bespreken we een aantal nuttige tips, zodat jij aan de slag kunt met je groepenkast en bijbehorende installatie.
Groepenkasten gaan tegenwoordig erg lang mee, tot wel 30 jaar. Met de forse toename van het aantal elektrische apparaten per huishouden is het belangrijk dat het centrale punt van waaruit alle elektriciteit wordt geregeld, met de tijd mee gaat.
Wat zijn de belangrijkste onderdelen en wat doen ze?
In elke groepenkast zitten een aantal verplichte onderdelen. Deze zullen we kort toelichten, vervolgens bespreken we nog een aantal praktische tips.
De hoofdschakelaar. Dit is, in Nederland, een verplicht onderdeel in iedere groepenkast. Alle elektrische apparaten in je woning zijn hier indirect op aangesloten. Door de hoofdschakelaar om te zetten, kun je alle stroom in je woning aan- of uitzetten. Hiernaast zie je een voorbeeld van een hoofdschakelaar.
Tip: Heb je wat ruimte over in de groepenkast? Velen vinden het praktisch om een extra stopcontact in de kast te plaatsen, voor bijvoorbeeld het aansluiten van een modem.
Groepen
De groepen verdelen de stroom in je woning. Elektrische apparaten en stopcontacten worden verdeeld over meerdere groepen. Bij een defecte groep komt slechts één deel van de installatie zonder spanning te zitten, in plaats van de hele woning.
Tip: Een noodlampje in de groepenkast blijkt vaak ontzettend handig. Dit zijn speciale lampjes die ook als zaklamp gebruikt kunnen worden op het moment dat stroom uitvalt.
Aardlekschakelaar
De aardlekschakelaar is een soort extra beveiliging. Achter elke “aardleks” mogen maximaal vier groepen geplaatst worden. De schakelaar meet het verschil tussen de stroom die er in gaat en de stroom die er uit gaat. Als dit verschil te groot is, zal het component afslaan en komen je apparaten zonder stroom te zitten.
Tip: Heb je meer ruimte nodig in je groepenkast? Een aardlekautomaat combineert de functie van een aardlekschakelaar en een installatieautomaat (groep) in één component. Zo kun je eenvoudig ruimte besparen én installaties afzonderlijk afzekeren.
kWh-meter
Met behulp van de kilowattuurmeter krijg je inzicht in je stroomverbruik. De laatste jaren worden de zogeheten slimme meters steeds populairder. Deze slimme meters verrekenen bijvoorbeeld direct de stroom die je zonnepanelen opleveren en halen dit van het totale verbruik af.
Heb je vragen of ben je op zoek naar advies? Bij webshops zoals Groepenkastbestellen stel je online eenvoudig je groepenkast samen en worden elektrotechnische begrippen helder uitgelegd.
Onze keuken wordt binnenkort verbouwd en we hebben in de toekomst meer stroom nodig voor deze ruimte. Groepen in de meterkast gaan dan ook aangepast worden. Ik vind het belangrijk om mij hier goed over te laten voorlichten door mijn elektricien. Zo weet ik dat alles veilig gebeurt.