Soms kan het nodig zijn, ter beveiliging van je terrein of afbakening van je tuin: hekwerk. Is dit alleen een noodzakelijk kwaad, of kan een mooi hekwerk juist ook decoratie voor je huis of tuin betekenen?
Sierraad voor je tuin?
Hekwerk om je voor- en/of achtertuin heen wordt in veel gevallen gezien als noodzaak, als functioneel, en niet als een sierraad voor je tuin. Er hoeft dan dus geen rekening te worden gehouden met esthetiek, vinden sommigen. Een gemiste kans, want ook hekwerk kan prima bijdragen aan de sfeer van je woonomgeving. Zo kan sierhekwerk je woning een smaakvol uiterlijk geven, en is met het juiste hekwerk een suggestie van meer ruimte te creëren. Drie tips voor het inzetten van hekwerk voor een sfeervoller woonomgeving.
Sierhekwerk: stevig en elegant
Een hek om je grond heen hoeft niet per se rechttoe rechtaan te zijn. Sierhekwerk is een voorbeeld van afrastering van uw terrein met oog voor esthetiek. Dat past natuurlijk goed bij een wat ouder huis, maar juist ook een moderne woning kan door een mooi sierhekwerk ineens heel klassiek ogen. Sierhekken zijn in iedere gewenste vorm te krijgen, omdat het staal waarvan dit type hek is gemaakt, buigzaam en goed te bewerken is. Na de vorming van het sierhekwerk wordt het geheel verzinkt en gecoat, wat de duurzaamheid van het hekwerk zeer ten goede komt. De gemiddelde prijzen voor sierhekwerk liggen tussen de €30 en €90 per vierkante meter.
Ruimte creëren met hekwerk
Het klinkt misschien tegenstrijdig, je tuin ruimtelijker laten lijken met een hekwerk. De eerste associatie die je bij een hek krijgt, is natuurlijk die van geslotenheid. Toch is het heel goed mogelijk om een kleine tuin ruimtelijk te doen ogen door het juiste hekwerk toe te passen. Een dieper ogende tuin creëer je bijvoorbeeld door aan de zijkanten een houten hekwerk met horizontale planken te plaatsen. Kies niet voor een constructie met dicht op elkaar getimmerde planken, maar zorg voor smalle openingen die wel extra licht en zichtlijnen geven, maar niet je privacy aantasten. Wil je de tuin juist breder laten lijken, kies dan voor een horizontaal hekwerk tegen de achterzijde.
Laat kleuren werken!
Tot slot doet ook de kleur van een hekwerk er in grote mate toe. Zo kun je een dieper ogende tuin creëren door voor een donkere achterwand te kiezen. Wil je juist de breedte in, zorg dan dat er op die plek een licht gekleurd hekwerk staat. Tegenwoordig zijn de keuzes voor kleuren schier eindeloos. Zowel met houten hekwerk als ijzeren sierhekken kun je kiezen uit alle kleuren van de RAL-regenboog!
Leuke tips! Wat ik ook altijd mooi vind als ‘afscheiding; is een begroeid betonraster.
Liefs, Marina
Welke kleur heeft de schutting? Heel mooi !