Degenen die van tuinieren houden zijn dol op de herfst: alle grote tuinklussen worden nu uitgevoerd. Er zijn echter ook veel mensen voor wie al dat werk een ware nachtmerrie oplevert. Wat moet je eigenlijk allemaal doen om een tuin winterklaar te maken? En hoe kun je dat het snelst doen, zonder dat je er (te) moe van wordt?
1. Heggen en heesters
Heggen en heesters kunnen ook in dit jaargetijde gesnoeid worden. Kale heggen waar de bladeren in de winter vanaf vallen kunnen iets worden bijgesnoeid, maar in principe is dat meestal niet direct nodig. De groenblijvende heggen, zoals buxus, kun je zonder al teveel moeite bijsnoeien met een goede elektrische heggenschaar. Wanneer je deze klus doet vóórdat je alle bladeren bij elkaar gaat harken, voorkom je dubbel werk!
2. Losse herfstbladeren
Wanneer de bomen geel en rood kleuren, genieten we daarvan met volle teugen. Maar wanneer al die schitterende bladeren over de grond verspreid zijn, wordt het tijd om ze op te ruimen. Wanneer je ze de hele winter laat liggen is dat slecht voor gazons en kunnen paden spekglad worden. Heb je een hekel aan de zware klus om alle bladeren bij elkaar te harken, dan kun je gebruik maken van een bladblazer. Daarmee kun je de klus veel sneller klaren en wordt je bovendien veel minder moe. Bladeren die tussen planten of struiken zijn gevallen, kun je lekker laten liggen. Dit vormt een goede laag compost en is goed voor de grond. Heb je alle bladeren bij elkaar, dan kun je ze op een grote hoop vegen of in een grote zak stoppen. Laat je de stapel lang genoeg staan, dan vergaan de bladeren langzaam, totdat je in het voorjaar een mooie hoeveelheid gratis compost hebt staan.
3. Planten en bloemen
Planten die maar een jaar bloeien, kunnen nu uit de grond
worden gehaald. Ze worden er absoluut niet meer beter van als je ze langer laat staan. Planten die twee of meer jaren bloeien, moeten worden teruggesnoeid. De vuistregel is: wanneer planten bloeien in juni of later, kunnen ze in de herfst gesnoeid worden. Bloeien ze eerder, dan worden ze in andere jaargetijden gesnoeid. Het snoeien kan snel en eenvoudig door ze vlak boven de grond af te knippen met een goede snoeischaar.
4. Bollen planten
Als je wilt genieten van een vrolijk voorjaar vol bloemetjes, kun je nu het beste de bloembollen in de tuin gaan zetten. Hoewel veel mensen steen en been klagen over het graafwerk dat hieraan te pas komt, valt dat allemaal nogal mee. Een simpele bollensteker zorgt voor een keurig rond gat, waardoor je heel snel en gemakkelijk je bolletjes in de grond kun krijgen. Bovendien kan een klein aantal bollen al een heel mooi en vrolijk effect geven in het voorjaar.
5. Het tuinpad
De herfst is ook de perfecte tijd om het tuinpad onder handen te nemen. Om het goed winterklaar te maken, moeten alle randjes van het gazon en alle overhangende planten worden weggehaald. Daarna is het verstandig om het pad met een hogedrukspuit schoon te spuiten, waardoor je geen glibberige vastgevroren onderlaag op het pad hebt in de winter. Natuurlijk is het altijd verstandig te controleren of de tegels nog goed stevig liggen. Er zijn mensen die na het schoonmaken van het tuinpad alvast preventief zout gaan strooien, maar dit is een zinloze verspilling van strooizout. Daarnaast is het ook slecht voor het milieu!
Met deze 5 tips is je tuin in een handomdraai winterklaar gemaakt. Nog wat extra tuin-ideeën in de herfst: je kunt nestkastjes ophangen voor de vogeltjes, de dakgoten schoonmaken, de schoorsteen laten vegen… En denk je dat je overal klaar mee bent, dan kun je je gereedschap slijpen en invetten zodat alles volgend jaar weer keurig gebruiksklaar is. De klusjes in en rond de tuin lijken nooit helemaal klaar te zijn….