Barbecuetrends 2013
Na lang wachten is het eindelijk zover, de stoflaag kan van de barbecue worden gepoetst of misschien is het zelfs tijd voor een prachtig nieuw exemplaar. De winter die veels te lang duurde heeft plaats gemaakt voor het voorjaar, zonneschijn en heerlijk barbecueën. Maar waar barbecueën we dit jaar op? En welke producten en weetjes zijn een must-have? Dit jaar wordt een écht barbecue jaar, waarin barbecueën naar een nieuw niveau wordt getild.
Gebakken (buiten)lucht
Mensen gaan steeds vaker barbecueën. Waar huishoudens enige tijd geleden nog gemiddeld vier keer per jaar de barbecue aanstaken, is het nu gestegen naar zes keer per jaar. Het wordt steeds duidelijker dat een barbecue eigenlijk dagelijks te gebruiken is. Veel barbecues zijn uitgerust tot heuse buitenkeukens, die verkrijgbaar zijn in allerlei soorten en maten. Zo zijn er elektrische barbecues, de klassieke houtskool barbecue, gasbarbecues, keramische barbecues en rookovens. Met een rookoven kun je namelijk ook gewoon barbecueën en op een barbecue kun je roken. Tip: met een zijbrander creëer je de mogelijkheid om soepen of sausen te maken, lekker voor erbij.
Inpluggen
Elektrisch barbecueën wint aan populariteit. Bang om de smaak te missen van een houtskool barbecue hoef je echt niet te zijn. Een elektrische barbecue verschilt qua smaak namelijk weinig van een houtskool barbecue, uit blinde smaaktests met barbecueprofessionals en consumenten bleek dat er amper onderscheid viel te maken. Daarnaast bieden de elektrische barbecues het grote voordeel dat ze heel makkelijk zijn schoon te maken en rookvrij zijn. Dus ideaal voor op een terras. De elektrische barbecues van Weber hebben een gietijzeren grillrooster, gietijzer wordt sneller heet, waardoor het vlees goed dichtschroeit. En daarbij staat zo’n grillpatroontje in de steaks super professioneel!
Spaanse Plancha
Een nog wat meer onbekende trend is de Spaanse Plancha. Een uniek product dat overgewaaid is uit Spanje, waar de heerlijkste sappige gamba’s op worden gebakken. De Plancha heeft een bakplaat met een groot bakoppervlak en is geschikt voor vis, vlees, groenten en nog veel meer. Doordat alle vetten en sappen worden afgevoerd in het gat in de Plancha, is dit unieke bakexemplaar lekker gezond. De bijgeleverde stop zorgt voor variatie in de keuken, namelijk de mogelijkheid om met vocht en sausjes te koken. En na gebruik is de Plancha dankzij de stop in een mum van tijd weer schoon te maken.
Liever lui, dan moe
Dat een barbecue gemakkelijk schoon moet zijn te maken, lijkt eerder een voorwaarde dan een wens te zijn geworden. En terecht! Het kookplezier gaat er toch een beetje vanaf, wanneer je van te voren weet dat je na het feest een uur staat te boenen. Dit gemak is zeker terug te zien bij de elektrische barbecues en de Spaanse Plancha’s. Steeds meer merken komen met handige oplossingen en nieuwe producten om het barbecue gemak te vergroten. Zoals de brikettenstarter van Weber om de briketten snel heet te maken. Of probeer eens een hamburgerpers, waarmee je in een handomdraai het perfecte formaat hamburgers perst.
De mooiste barbecues en alle bijbehorende accessoires vind je op fonq.nl.