De reclames die je hoort over matrassen zijn altijd hetzelfde: “dit matras is goed voor je rug”, “deze ligt lekker zacht”, “een lekker stevig matras is goed voor je” enzovoorts enzovoorts. Wij gingen op onderzoek uit om te kijken welke claims en beloftes nou eigenlijk waar zijn – en welke eigenlijk nergens op slaan. Daarbij schakelden we de hulp in van de experts van matrasaanhuis.nl, aangezien hun matrassen als beste worden aangemerkt door de Consumentenbond.
“Dit matras helpt tegen rugklachten”
Is deze claim waar? Kan een nieuw matras mij van mijn rugklachten afhelpen? Helaas, de expert van matrasaanhuis.nl duidt dit aan als een broodje-aap verhaal. Natuurlijk heeft een matras wel invloed op je rug, je houding en eventuele problemen. Maar als je rugklachten hebt, worden die meestal niet veroorzaakt door je matras maar door je werkhouding of door te weinig beweging. Een nieuw matras doet niets aan deze onderliggende oorzaak en zal dus ook niet helpen regen rugklachten. De enige manier waarop een nieuw matras écht iets doet aan rugklachten, is wanneer je oude matras erg versleten is of als je een totaal verkeerde slaaphouding hebt die gecorrigeerd wordt door het nieuwe matras.
“Op een goed matras hoef je niet steeds te draaien”
Een mens draait zich in zijn slaap behoorlijk vaak om in bed. De laatste tijd horen we vaak de reclame dat dat ‘met dit matras niet gebeurt, omdat het zo comfortabel en zacht is’. Dat is natuurlijk erg fijn, maar we moeten niet vergeten dat omdraaien in bed ook een goede functie heeft: het houdt spieren en rug soepel. Daarom is het juist goed om af en toe te draaien ‘s nachts. Je kiest het beste voor een matras waarop je goed kunt draaien, zonder dat je daar wakker voor hoeft te worden. Niet te zacht dus!
“De vulling van een matras bepaalt de kwaliteit”
Dit is een feit dat in ieder geval een flinke kern van waarheid bevat. Inderdaad wordt de kwaliteit van een matras voor een heel groot deel bepaalt door de vulling die erin zit. Er zijn winkels en webshops die hier dan ook mee sjoemelen. Je probeert in de winkel bedden uit tot je een lekker matras vindt, je koopt en betaald dit matras, maar het matras dat thuisbezorgd wordt heeft een vulling van andere samenstelling en kwaliteit. Gelukkig is dit soort praktijken vrij zeldzaam, aldus onze expert. Het gebeurt weleens, omdat mensen toch geen verstand ervan hebben en hun matras ook niet zullen opensnijden om het uit te zoeken. Het beste kun je kiezen voor een flinke periode proefslapen (liefst langer dan een maand), want dan kom je er vanzelf achter of de matras dan nog voldoet aan jouw criteria.
“Proefslapen is een goede manier om een goed matras te vinden”
Dit is waar, tot op zekere hoogte. Let echter wel op bij de aanbieder wat er gebeurt met zo’n proefmatras. Er zijn globaal drie varianten.
- Variant 1: je mag dit matras twee weken uitproberen. Keur je hem goed, dan krijg je een nieuwe matras in plaats van dit leenmatras. Keur je hem af, dan krijg je je geld terug. Een goed idee, maar de expert van matrasaanhuis.nl waarschuwt hiertegen. Vaak is de proefmatras van andere kwaliteit dan de matras die je krijgt na goedkeuring. Verder wordt dit proefmatras voortdurend gebruikt door verschillende mensen. Ongeacht het feit dat hij tussendoor wordt gereinigd, is dat toch geen fris idee.
- Variant 2: je mag dit matras twee weken uitproberen. Keur je hem goed, dan hou je dit matras. Keur je hem af, dan krijg je je geld terug. In dit geval is het bezwaar dat het kan zijn dat je een matras krijgt dat al eens door andere mensen is uitgeprobeerd. Uiteraard wordt het matras tussendoor schoongemaakt, maar toch is het dus meestal geen gloednieuw matras dat je op deze manier krijgt. Daarnaast is een proeftijd van twee weken vrij kort, omdat eventuele problemen zich pas na een maand gaan vertonen.
- Variant 3: je mag dit -gloednieuwe- matras twee maanden uitproberen. Keur je hem goed, dan hou je hem. Keur je hem af, dan wordt het matras gedoneerd aan het goede doel in Afrika of Azië. Onze expert: dit is wat matrasaanhuis.nl standaard aanbiedt. Je weet zeker dat je een echt gloednieuw matras krijgt en dat je ruimschoots de tijd hebt dit uit te proberen. Het matras wordt niet hergebruikt en niet omgeruild voor een andere. Zodoende weet je precies waar je aan toe bent: je weet waar je voor betaald en dat er niet mee gesjoemeld wordt.
“Er is maar één vulling de beste (en dat is deze…)”
Nee hoor, helemaal niet. De vulling die jij kiest voor je matras hangt voor een groot gedeelte af van jou voorkeur, smaak en manier van slapen. Waar de één dol is op een hard en stevig matras, zal de ander direct kiezen voor een zachtere variant. De één houdt van vering, de ander wil dat liever niet. Net zoals niet iedereen kiest voor dat gigantische, superluxe waterbed, zo kiest ook niet iedereen voor dezelfde matrasvulling. Je bekijkt en beoordeeld de vullingen in de winkel, kiest een matras waarvan jij denkt dat het goed bij je past en kijkt daarna pas welke vulling daarin zit. Vrijwel alle moderne vullingen zijn van goede kwaliteit, dus gaat het vooral om je persoonlijke voorkeur.
Het ideale matras is niet zo moeilijk te vinden. Daarbij hoef je gelukkig maar eens in de 7-8 jaar een nieuw matras aan te schaffen. Je kunt dus op je gemak een goede keuze maken. En maak vooral gebruik van de optie tot proefslapen, want als je alleen maar een uurtje in de winkel op een matras ligt kun je niet goed beoordelen of het ook na een aantal nachten nog zo lekker ligt…