Ben jij klaar met die lange contracten voor de energie, dan past een bedrijf dat energie levert met een maandelijks opzegbaar contract wellicht veel beter bij jou. Bedrijven die energie leveren zonder dat jij een of twee jaar vastzit aan een contract, bieden een dynamisch energiecontract. Dit is ondanks het woordje contract zeer flexibel, want je kunt het iedere maand opzeggen. Je koopt de energie in voor de inkoopprijzen, wat enorm kan schelen in vergelijking met normale energiemaatschappijen. Hoe een dynamisch energiecontract precies werkt, kun je hieronder lezen in dit artikel.
Hoe werkt zo’n dynamisch energiecontract?
Dynamische energiecontracten worden steeds populairder om het energieverbruik te verminderen en de kosten te verlagen. Een dynamisch energiecontract werkt door een leverancier energie te laten kopen van verschillende bronnen op de open markt, op basis van de elektriciteitskosten van dat moment in hun gebied. Hierdoor kunnen energiemaatschappijen geld besparen, omdat ze niet gebonden zijn aan langetermijncontracten met één specifieke leverancier. Met dynamische contracten kunnen klanten profiteren van korte termijn kortingen die door leveranciers worden aangeboden en deze zelfs gebruiken als de prijzen in die periode veranderen. Daarnaast bieden deze contracten klanten nauwkeurige gegevens over hun energieverbruik, zodat ze beter kunnen begrijpen hoeveel elektriciteit wordt verbruikt en welke tarieven daaraan hangen.
Wat zijn de voordelen van zo’n dynamisch contract?
Een van de grootste voordelen van een dynamisch energiecontract is dat het klanten kan helpen hun totale elektriciteitsrekening te verlagen. Schijnt de zon lekker of staat er veel wind? Dan kan je geld besparen door te profiteren van goedkope energie. Denk hierbij aan het weer, is het zonnig of staat er veel wind? Dan nemen de zonnepanelen meer energie op en worden de prijzen lager. Daarnaast biedt een dynamisch contract meer flexibiliteit dan normale contracten als het gaat om het aanpassen van gebruiksniveaus of het veranderen van provider. Je kunt namelijk iedere maand je contract opzeggen, terwijl je bij een normaal energiecontract één of twee jaar vast zit en niet kunt overstappen zonder consequenties.
Wat zijn de nadelen van zo’n dynamisch energiecontract?
Het kan natuurlijk zijn dat, in tijden van crisis, de tarieven omhoog schieten. Dat zorgt voor een hoge energierekening in de wintermaanden. Het is belangrijk dat je hier rekening mee houdt, je kunt dit namelijk nooit van tevoren weten. Het is daarom belangrijk dat je goed in de gaten houdt wat je verbruikt en zo niet voor verrassingen komt te staan bij de jaarafrekening of wanneer je je contract opzegt. Een ander nadeel is dat je bij een dynamisch energiecontract het direct zal merken wanneer de energie- en gasprijzen stijgen. Aangezien een dynamisch energiecontract maandelijks opzegbaar is, kun je het gewoon een keer uitproberen zodra je energiecontract afloopt, om het zelf te ervaren.