Veel mensen vinden het leuk om te weten hoeveel hun woning waard is. Ze bekijken op Funda voor hoeveel geld het huis van hun buren er op staat en bekijken andere sites om achter de WOZ waarde te komen. Ook voor mensen die hun huis willen verkopen is het uiteraard goed om te weten wat hun woning waard is. In dit artikel zal worden uitgelegd wat het verschil is tussen WOZ waarde en marktwaarde, wat de waarde van je huis bepaalt en hoe jij de marktwaarde van je eigen woning kan achterhalen
Verschil tussen WOZ waarde en marktwaarde van woning
Hoewel veel mensen denken dat WOZ waarde en marktwaarde hetzelfde is, is dit zeker niet het geval. WOZ waarde staat voor Waardering Onroerende Zaken en dit wordt door de gemeente jaarlijks bepaald om de hoogte van de OZB-heffingen vast te stellen. Met de WOZ-waarde wordt rekening gehouden met de ligging en oppervlakte van het huis. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat de WOZ-waarde een jaar achter loopt. De WOZ-waarde wordt immers maar één keer in het jaar vastgesteld.
De marktwaarde wordt gebruikt voor het verkopen van woningen en wordt vastgesteld door een taxateur. Hierbij wordt er door een taxateur gekeken naar type huis, oppervlakte, staat van de woning, ligging en nog tal van andere zaken. Ook de huizenmarkt speelt hier een belangrijke rol bij. Zo is een huis anno 2020 meer waard dan hetzelfde huis 5 jaar geleden. Voor het taxeren van een woning is een officiële NVM-taxateur nodig. NVM staat voor Nederlandse Coöperatieve vereniging van Makelaars en is de belangenorganisatie voor makelaars.
Hoe kan je marktwaarde huis achterhalen?
Om zonder NVM taxateur de marktwaarde van je huis te achterhalen, zijn er online veel websites die een schatting kunnen geven van de marktwaarde van woning. Zo wordt er onder andere gekeken naar woning in de buurt. Zo’n calculator geeft echter niet een perfecte schatting aangezien niet elke woning in de buurt hetzelfde is en ook niet-vergelijkbare woningen worden meegenomen in de calculator.
Om een beter inzicht te krijgen in de marktwaarde kan er een woningwaarde rapport worden opgevraagd bij Kadasterdata. Deze website heeft informatie over woningen en verkooptransacties in het hele land en is dus zeer betrouwbaar.