In Nederland, het vlakke land, ís het helemaal niet zo vlak….
Zeker niet als je aan de dijk woont dan wel dat het huis wat hoger is gebouwd. Hoogteverschillen moeten vaak worden opgevangen: een probleem? misschien eerder een uitdaging! Om van de nood een deugd te maken is een beetje lef nodig. En wat fantasie. Want een trap kan juist een eye-catcher zijn in de tuin.
Voorwaarde is wel dat deze goed beloopbaar is, dus treden groot en diep genoeg, liefst een ‘luie’ trap. Dus geen grote of hoge stappen moeten nemen, al helemaal niet als de trap naar een terras gaat. Functionaliteit is een punt waar goed naar gekeken moet worden, om met de koffie languit in de tuin terecht te komen is door niemand gewenst?!
Dan is een trap eigenlijk meer een ornament en praktisch in gebruik. Een zitplek even in de voorjaarszon of tijdens een tuinfeest, plek om potten neer te zetten, een trap schept ruimte, verfraaiing van de tuin, om maar een paar punten te noemen.
Hoe vorm te geven?
Zorg voor ruimte (zodat je rustig naast elkaar van de trap gebruik kunt maken) de aanloop en vervolg niet te klein maken en maak keuzes: 1 trap of de trap in 2 niveaus (met tussenruimte of haaks op elkaar). Welke materialen wil je ervoor gebruiken: hout, blokken (u-elementen of stapelbielzen van beton), gemetseld, natuursteen, of ‘gewoon’ natuurlijk met gras.
Dus écht toegevoegde waarde voor je tuin én het hoogteverschil word mooi opgelost! Omdat dit vaak een ‘blijvende’ oplossing is: neem je tijd en investeer daarin, zeker de moeite waard!
Wij hebben afgelopen voorjaar ook zo’n trap in de tuin laten plaatsen. Zo hadden we een verhoging richting ons terras waar dan de tuin meubels nu staan. Erg gaaf geworden!