De open haard flink opstoken en de luiken dicht? In het moderne woonhuis is dit allang niet meer de oplossing voor warm en comfortabel wonen., Een echt prettig woonklimaat kan niet zonder goede isolatie en efficiënte verwarming. De HR-factor dus. Drie voorbeelden van energiezuinige oplossingen in huis waar steeds meer Nederlanders voor kiezen.
Een bekend fenomeen: de HR-ketel
Allang geen onbekend fenomeen meer is de HR-ketel. De Hoogrendementsketel is tegenwoordig in het grootste deel van de Nederlandse huishoudens niet meer weg te denken. De ketel is zo populair omdat het systeem op zeer efficiënte wijze warmte opwekt en zoveel mogelijk hergebruikt. Zo besparen huishoudens honderden euro’s per jaar op de stookkosten, en wordt Nederland steeds energiezuiniger.
HRe-ketel: je eigen energiecentrale
Maar sinds enkele jaren is een nog zuiniger variant hierop in opkomst, en dat is de HRe-ketel. De “e” staat hierbij voor “elektriciteit”. Zodra een HRe-ketel aanslaat voor het verwarmen van water, al dan niet voor de centrale verwarming, wordt parallel hieraan ook elektriciteit opgewekt, die onmiddellijk in huis kan worden gebruikt. Is het energieverbruik in huis op dat moment lager dan de opgewekte stroom, dan wordt dit rechtstreeks doorgevoerd naar het elektriciteitsnet. Hiervoor krijg je dan een vergoeding. Zo creëer je je eigen kleine elektriciteitscentrale in huis, met alle positieve financiële gevolgen van dien. Een HRe-ketel is overigens ook prima te combineren met andere energiebezuinigingsmaatregelen, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen.
Houd de kou buiten met HR++ glas
HRe-ketel of niet, je kunt de verwarming nog zo hoog opstoken als je wilt, maar als achter de gordijnen de tocht regeert, zullen de energiekosten hoog blijven en wordt het nooit echt comfortabel in huis. De isolatie van je huis is een belangrijke voorwaarde voor energiezuinig wonen, en een bekende zwakke plek in de ‘isolatieschil’ van woonhuizen zijn de ramen. Verouderd glas laat veel teveel kou en tocht door, maar met modern HR++ glas wordt er een sterke scheiding aangebracht tussen de binnen- en buitentemperatuur. Het klimaat in huis wordt beter te reguleren, en de verwarming hoeft minder hoog te worden opgestookt om het toch aangenaam te houden.
Pak je huis aan voor de winter!
Zo zie je dus: een moderne manier van energie opwekken werpt pas echt zijn vruchten af als de isolatie van je woning er ook op is aangepast. Overweeg je om je huis aan te pakken, dan is het raadzaam om het gehele plaatje dus in ogenschouw te nemen: geen moderne verwarmingsketel zonder degelijke isolatie. Alleen dan weet je zeker dat je huis voldoende is gewapend tegen de koude maanden die alweer voor de deur staan!