Als je een huis gaat bezichtigen heb je natuurlijk een heleboel dingen om op te letten. Er komt immers veel op je af! Hoe zorg je er nu voor dat je een huisbezichtiging slim aanpakt? Je wilt niets missen: let naast het grote plaatje ook op de kleinste details! Met onze tips voor het bezichtigen van een huis ga je goed voorbereid op pad.
Niet alleen het huis, ook de buurt
Vaak hebben we bij een huisbezichtiging de neiging om met name op het huis zelf te letten. Hoewel dat natuurlijk belangrijk is – je wilt er immers gaan wonen –, telt ook de buurt mee. De straat waarin het huis staat, de straten erachter: eigenlijk de hele wijk is een bezoekje waard. Is de supermarkt bijvoorbeeld in de buurt? Of de basisschool? Voel je je veilig in deze omgeving? Hoe zit het met het omgevingsgeluid, hoor je bijvoorbeeld een snelweg of treinen over het spoor? Dit zijn allemaal dingen die ook mee moeten wegen in de keuze voor de woning.
Huisbezichtiging bij daglicht
In de meeste gevallen zit het wel goed: zorg dat de huisbezichtiging bij daglicht plaatsvindt! In de ochtend of middag dus, en liever niet ’s avonds. De reden hiervoor? Met daglicht kun je het huis beter waarnemen, juist ook als het om de details gaat. In de avonduren worden eventuele gebreken immers letterlijk minder goed belicht, waardoor je ze sneller over het hoofd ziet.
Bekijk élk detail en neem de tijd
Hoewel je je misschien een zeurkous voelt als je tijdens de huisbezichtiging uitgebreid de tijd neemt en echt elk hoekje wilt bekijken, kun je dat maar beter wel zo doen. Zo kun je namelijk niets missen! Kijk dus ook in de kelder, de schuur of op het dakterras, om maar wat te noemen: dit zijn anders de plekken die je gauw overslaat. Houd in je achterhoofd dat het gaat om het kopen van een woning – dat is niet zomaar iets. Het is jouw goede recht om dit op het gemak te doen. Als je merkt dat bijvoorbeeld de makelaar wat zenuwachtig wordt, is dat soms zelfs een slecht teken: de kans is dan misschien wel groter dat er iets mis is.
Checklist mee bij huisbezichtiging
Je hebt er vast al eens van gehoord: neem een checklist voor een huisbezichtiging mee! Je kunt een vooropgestelde checklist of vragenlijst voor de huisbezichtiging printen, maar het is ook raadzaam om je eigen punten hierbij te noteren. Iedereen hecht immers andere belangen aan een woning! Let in het algemeen onder andere op de afwerking van de muren, de staat van de kozijnen, de ruimtelijkheid, de akoestiek en de algehele staat van de woning. Op je checklist kun je alle punten afvinken, zelfs per kamer in de woning! Met een checklist voor een huis bezichtigen weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet: dat maakt dit zo handig.
Test de woning
Het lijkt misschien wat vreemd om dit te doen, maar we raden het je toch aan: test de woning! Hoewel alles qua looks natuurlijk piekfijn in orde is gemaakt voor de bezichtiging, kunnen er namelijk nog altijd gebreken zijn. Zeker bij een eerste keer huis bezichtigen kun je hiervoor vallen. Hoe kun je hier doorheen kijken? Door allerlei kleine testjes: doe de deuren open en dicht, doe de ramen open en sluit ze weer, zet de kranen aan in de keuken en badkamer, test de kastjes in de keuken en spoel zelfs het toilet door. Zo kom je er pas echt achter of alles naar behoren werkt!
Controleer het energielabel van de woning
Als je via bijvoorbeeld Funda naar woningen kijkt, zie je het er vaak al bij staan: het energielabel van de woning. En dit is een belangrijk punt! Hoe zuiniger de woning namelijk is, hoe lager jouw energierekening straks zal zijn. Bij een woning die totaal niet zuinig is, moet je flink gaan stoken – of het huis gaan opknappen. Bezichtiging huis tips bestaan dus ook uit het checken van dit soort zaken.
Tips woning bezichtigen: ook de serieuze zaken meenemen
Ten slotte willen we je op het hart drukken om ook de serieuze zaken mee te nemen. Kijk niet alleen naar de leuke kanten van het huis en hoe je het zou willen aankleden, maar richt je aandacht ook op de ‘saaie’ zaken. Het energielabel is hier al een goed voorbeeld van. Verder kun je denken aan de fundering, de staat van de buitenkant van het huis, de isolatie, de cv-ketel, de riolering en de aansluiting van elektriciteit. En controleer natuurlijk ook op plekken van vocht of schimmel – al zit het maar in een klein hoekje. Nu ben je er nog op tijd bij!
Gelukt: woning gekocht en ga je verhuizen? Lees ook deze tips!
– Verhuizen: dit mag je niet vergeten
– Verhuizen en veiligheid: wat doe jij?
– 7 tips voor verhuizen met kinderen