Met een vast arbeidcontract kon je meestal wel een hypotheek afsluiten. Maar het aantal flexwerkers neemt de laatste tijd snel toe, terwijl het aantal mensen met een vast contract afneemt. Kunnen al die mensen met een tijdelijk of flexibel contract wel een hypotheek krijgen? En welke voorwaarden worden daaraan gesteld? Zo hoef je bijvoorbeeld bij MoneYou niet meer strikt noodzakelijk een vast arbeidscontract te hebben voor het afsluiten van een hypotheek.
De laatste jaren neemt het aantal mensen met een vast arbeidscontact sterk af. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had in 2003 nog bijna 75% van de beroepsbevolking een vast contract. In 2015 was dat nog maar 61%. Het aantal mensen met een flexibel contract nam in die periode toe van 14% tot 21%. Toch kreeg die groeiende groep meestal ‘nee’ te horen bij een hypotheekaanvraag.
Hypotheek, ja of nee?
je een tijdelijk of flexibel contract? Dan zijn er toch mogelijkheden voor je. Voor het afsluiten van een hypotheek is het hebben van een vast contract niet langer strikt een voorwaarde. Je kunt mogelijk dus toch uitkijken naar een leuke koopwoning.
Intentieverklaring
Heb je een tijdelijk contract? Dan moet ook de ‘Verklaring voortzetting dienstverband’ op de werkgeversverklaring door je werkgever worden ingevuld. Dit wordt ook wel de intentieverklaring genoemd. Je werkgever verklaart hiermee dat hij de intentie heeft om je in vaste dienst te nemen na afloop van je tijdelijke contract.
Meer dan 6 maanden in dienst
Heb je een tijdelijk contract en ben je langer dan 6 maanden in dienst? En is je werkgever bereid om je een intentieverklaring te geven? Dan wordt er voor je hypotheekberekening alleen naar je huidige inkomen gekeken.
Minder dan 6 maanden in dienst
Heb je een tijdelijk contract – met of zonder intentieverklaring – en ben je nog geen 6 maanden in dienst? Dan wordt je hypotheek berekend op 90% van je gemiddelde inkomen over de laatste 3 jaren. Ligt je inkomen op dit moment lager dan dat gemiddelde? Dan wordt uitgegaan van 90% van je het inkomen dat je op dit moment hebt. Als je een hypotheek aanvraagt met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan wordt gerekend met 100% van je gemiddelde inkomen. Je moet dan wel inkomen hebben gehad in de laatste 3 jaren.
Flexibele arbeidsrelatie
Heb je een flexibele arbeidsrelatie? Ofwel: ben je aan het werk via een uitzendbureau? Ook dan kun je bij hypotheekverstrekkers als MoneYou een hypotheek aanvragen. In dat geval wordt uitgegaan van 90% van je gemiddelde inkomen over de laatste 3 jaar. Ligt je huidige inkomen lager dan dat gemiddelde? Dan wordt uitgegaan van 90% van je huidige inkomen. Voor een hypotheekaanvraag met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt gerekend met 100% van je gemiddelde inkomen. Ook hiervoor geldt dat je de laatste 3 jaren inkomen hebt gehad.
Meer informatie
Kijk op de website van MoneYou voor meer informatie over de hypotheekberekening.