Soms heb je gewoon een loodgieter nodig. Als de dakgoot naar beneden valt, de regenpijp is omgewaaid of je staat tot aan je knieën in het water in de kelder is dat wel duidelijk. Er zijn echter nog meer gevallen waarin je er verstandig aan doet op tijd een loodgieter in te schakelen. Deze 7 situaties hebben sowieso een loodgieter nodig!
1. Schimmel
Niet alle schimmelplekken hebben een loodgieter nodig, maar er zijn schimmelplekken die een loodgieter vereisen. Bijvoorbeeld als je een vlek op het plafond ziet op de verdieping onder de badkamer. Wees hier alert op: als er lekkage is, is schimmel daar een teken van. Hoe eerder je het probleem verhelpt, hoe minder schade je hebt.
2. Afvoer verstopping
Bij een gewone verstopping denk je al snel: even wat ontstopper erin en het probleem is opgelost. En kan klopt in veel gevallen ook. Echter, het gebeurd ook vaak dat een verstopping niet zo gemakkelijk op te lossen is. Dan is het tijd een loodgieter in te schakelen die de leiding voor je leeg haalt.
3. Lekkende dakgoot
Stroomt je dakgoot over als het regent? Kijk dan eerst of er blaadjes in liggen die de boel verstoppen. Is dat niet het geval, dan kun je beter een loodgieter bellen. En ook wanneer de dakgoot aan de onderkant lekt is dit verstandig, want je krijgt anders al snel last van houtrot.
4. De verwarming werkt niet goed
De ketel of boiler is een apparaat dat je meestal niet heel gemakkelijk zelf even open schroeft. Is er dus een probleem met de verwarming, dan doe je er goed aan een loodgieter in te schakelen. Deze kan de ketel nakijken en indien nodig repareren.
5. Rioolproblemen
Soms is er een probleem met de riolering. Een bijzonder onsmakelijk klusje om dat op te lossen! Toch is het erger wanneer je dit niet doet, want vaak geeft een probleem in het riool een vreselijke stankoverlast. Dan maar een rioolspecialist inschakelen die je hiermee kan helpen.
6. Leidingen verleggen
Je kent het type klusjesman wel dat ‘even’ de badkamer verbouwt. Om er dan achter te komen dat leidingen niet kloppen, of met als resultaat dat de aanvoer van koud en warm water verwisselt zijn. Beter schakel je meteen een loodgieter in die het in één keer goed doet.
7. Oude waterleidingen vervangen
Koop je een huis dat is gebouwd vóór 1980? Laat dan een loodgieter de waterleidingen controleren. Als deze van lood zijn gemaakt kun je ze beter laten vervangen. Loden leidingen kunnen namelijk zorgen voor loodvergiftiging, zeker bij kinderen!
Deze 7 problemen vragen om het inschakelen van een goede loodgieter. Een algemene tip: vraag even na of de loodgieter daadwerkelijk gecertificeerd is om deze klus uit te voeren. Je kunt er ook een simpele klusjesman bij halen, maar dan is de kwaliteit van het werk niet gegarandeerd. En aangezien dit tot grote (water)schade kan leiden, doe je er goed aan om te kiezen voor een officiële loodgieter met de juiste papieren.