Je denkt er niet het hele jaar over na, maar hoe goed de isolatie van je huis is merk je vanzelf wel als het óf -20 graden is, óf +30 graden is. De afgelopen decennia is er een hoop ontwikkeld op het gebied van isolatiemateriaal, en daarvan zie je al veel terug in nieuwbouwhuizen. Maar er zijn natuurlijk ook zoveel oudere huizen, die met een kleine of grotere ingreep gemakkelijk geïsoleerd kunnen worden. Want een goede isolatie past natuurlijk niet alleen in het ‘groene denken’ van de afgelopen jaren waarin de eindigheid van voorraad van fossiele brandstoffen en uitstoot van CO2 wordt benadrukt, maar is natuurlijk ook gewoon hartstikke lekker voor je portemonnee aangezien je snel bespaart op energiekosten! Check trouwens ook of het mogelijk is een subsidie aan te vragen voor het isoleren: je kunt soms een gedeelte van de kosten terugvragen omdat je energiezuinig bezig bent.
Het isoleren van je huis is wel een bepaalde investering, maar de kosten verdienen zich vanzelf binnen een aantal jaar terug. Hoe snel dit gebeurt is afhankelijk van een aantal factoren, zoals welk gedeelte van je huis je isoleert, welke materialen worden gebruikt en of je het zelf doet of laat doen door een vakman. De gemiddelde tijd die het duurt om de kosten terug te verdienen van isoleren is ongeveer 7 tot 9 jaar. Het kan zijn dat je er dus zelf nog profijt van hebt wanneer de energierekening lager wordt, maar een goede isolatie is tevens een pluspunt bij de verkoop van een huis en kon hierdoor zorgen voor een hogere verkoopprijs. Controleer trouwens na het isoleren wel op regelmatige basis of het materiaal nog in goede staat is. Isolatiemateriaal met scheuren of gaten moet je wel (laten) vervangen, net zoals materiaal dat nat is geworden aangezien dan de isolerende kwaliteit achteruit gaat.
Al sinds 2010 is het eigenlijk verplicht een energielabel aan te vragen voor een woning die wil verhuren of verkopen. Een energielabel geeft eigenlijk aan hoe energiezuinig het huis is, ten opzichte van gelijke andere huizen. Hiervoor uitgezonderd zijn woningen die jonger zijn dan 10 jaar, wanneer eerder door een gecertificeerde adviseur een Energie Prestatie Advies (EPA) opgesteld is, of wanneer het bijvoorbeeld een woonboot, woonwagen of erkend monument betreft. Hoewel er nog geen boetes zijn opgelegd voor het verkopen of verhuren van een huis zonder energielabel is het toch handiger om er één aan te vragen. Niet alleen omdat je narigheid voorkomt, maar ook omdat je voor jezelf en voor anderen voor helderheid en duidelijkheid zorgt. Om je huis een betere beoordeling qua energiezuinigheid te laten krijgen, hierbij een aantal tips die zorgen voor een betere isolatie!
Raamisolatie
In nieuwbouwhuizen worden al decennia lang alleen nog maar ruiten van dubbelglas geplaatst, maar er zijn nog zat oude huizen waarin ramen van enkelglas zitten. Een hele goede investering in het energiezuiniger maken van je huis, of aantrekkelijker voor de verkoop, is het laten plaatsen van dubbelglas. Deze ruiten hebben niet alleen als voordeel dat je energiekosten fors omlaag gaan, maar zorgen ook voor minder geluidsoverlast. Dubbelglas is de afgelopen jaren flink doorontwikkeld dus er zijn tegenwoordig ook ramen die zonwerend, inbraakvertragend of brandvertragend zijn. Let bij ramen met dubbelglas op de U-waarde, dit geeft namelijk de isolatiewaarde van het glas aan. Hoe lager deze waarde is, hoe beter het glas isoleert. Is het laten vervangen van je ramen je trouwens wat te kostbaar, dan kun je wel een stap in de goede richting zetten door je ramen te beplakken met isolerend raamfolie. Dit houdt in de zomer de warmte buiten en in de warmte binnen en kan al zorgen voor een besparing van 25% op je energiekosten.
Dakisolatie
Beetje overbodige info omdat iedereen dit wel weet, maar warme lucht stijgt op. Waar gaat dus alle warme lucht in een huis heen als je lekker de verwarming op hebt gezet? Juist: naar boven, naar de bovenverdieping of zolder. Niets voor niets dat het dus erg belangrijk is het dak goed te isoleren, zeker als je de zolder ook echt als woonruimte gebruikt. Voor het isoleren van het dak kunnen diverse materialen gebruikt worden zoals glas- of steenwol, hardschuimplaten of folie van aluminiumnoppen. De eigenschappen van de materialen lopen uiteen en de toepassing ervan is medeafhankelijk van budget, of er verwarming is op de verdieping en het feit of het huis een plat of hellend dak heeft. De isolatiewaarde van het materiaal wordt uitgedrukt in een R en het is belangrijk dat je kiest voor isolatie met een waarde van 1,3 of beter.
Vloerisolatie
Het klinkt alsof vloerisolatie eigenlijk alleen op de begane grond nuttig zijn maar dit is absoluut niet het geval. Vloerisolatie kan namelijk net zo handig zijn op de vloer van de zolderverdieping zodat er geen warme lucht van beneden hier terechtkomt en vervolgens via het dak vervliegt. Ook bij de vloer van de bovenverdieping is het goed om te isoleren omdat via hier anders de warme lucht van de begane grond (toch vaak het meest warm gestookt) verdwijnt. Voor het isoleren van deze verdiepingen wordt vaak glas- of steenwol gebruikt.
De vloer van de begane grond of kruipruimte isoleren is echter wel het meest interessant. Via deze vloer komt immers kou uit de aardbodem naar boven wat kan zorgen voor onaangenaam koude voeten waardoor je altijd met sloffen of schoenen binnen zal moeten lopen. Ook wanneer je vloerverwarming hebt is het heel goed om te isoleren onder de vloerelementen omdat je zo voorkomt dat warmte via de vloer verdwijnt. Voor het isoleren van vloeren worden vaak isolatieschuim (PUR), glas- of steenwol, of isolatiekussens gebruikt. Voor de kruipruimte zijn de meest gebruikte materialen isolatiechips, -parels of –matrassen.
Muurisolatie
Het isoleren van je muren kan diverse voordelen hebben. Uiteraard hoef je de verwarming minder hoog te zetten in de winter en zal het in de zomer minder snel warm worden, er dringt minder geluid van buiten door naar binnen, de temperatuurverdeling in het huis is gelijkmatiger en de muren zullen aanmerkelijk minder koud en kil aanvoelen. Door muurisolatie bespaar je al snel tot 30% op je energiekosten. Bij huizen van na 1975 zijn de muren vaak al geïsoleerd, maar bij de meeste oudere huizen (van vóór 1975) zijn spouwmuren opgetrokken: een binnen- en buitenmuur met daartussen een holle ruimte. Bij muurisolatie wordt deze holle ruimte opgevuld met een isolerend materiaal zoals isolatieparels, glas- of steenwol of isolatieschuim (PUR). Het aanbrengen van de isolatie op zich is geen grote ingreep, via kleine geboorde gaten kan het isolatiemateriaal zo in de spouw worden gespoten. Dit is overigens wel werk wat je beter door een vakman kan laten uitvoeren.
Inflector Raamisolatie – een aanzienlijke verbetering van de isolatiewaarde van uw enkel, dubbel, triple glas
Inflector Raamisolatie is het meest effectieve systeem dat vandaag beschikbaar is als het om het meest kwetsbare deel voor energieverlies van uw gebouw gaat – ramen. Het is bewezen, dat ramen het zwakste punt zijn in de isolatiewaarde van uw onroerend goed. De reden is glas. Het verlies van kostbare warmte door geleiding, confectie, straling en tocht. Bespaar tot 40% op energierekeningen
Handige tips! Ik denk dat vrijwel iedereen hier wel wat mee kan doen. John