Is het tijd dat je huis eens flink wordt opgeknapt? Denk dan ook eens even na over isoleren! Hiermee bespaar je heel veel energie en het is een mooie gelegenheid om je huis een make-over te geven. Bovendien zorgt goede isolatie niet alleen voor energiebesparing, maar ook nog eens voor waardevermeerdering van je huis. Je huis knapt enorm op van een isolatie-ronde!
1. Isoleren van binnenmuren
Is het tijd om de wanden opnieuw te behangen of om de stukadoor langs te laten komen? Denk dan na over binnenmuur isolatie. Bij deze vorm van isolatie breng je een dunne laag isolatiemateriaal (piepschuim platen, glaswol) aan op de muur, waarna je er van gipsplaten een nieuwe binnenwand voor zet. De nieuwe binnenwand is prachtig glad en kan natuurlijk worden voorzien van (glasvezel)behang. Het kost niet zo heel veel extra werk, maar levert wel een besparing op van 8 kubieke meter gas per vierkante meter per jaar. Een behoorlijke besparing, die de kosten binnen drie jaar weer terugverdient.
2. Isoleren van het plafond
Kijk eens even goed naar je plafond. Ziet dat er nog goed uit? Vooral in oudere huizen is het plafond vaak aan vervanging toe. Ook hier kun je isolatie toepassen, op dezelfde manier als de binnenmuur isolatie. Je bevestigd eerst een laag isolatiemateriaal, waarna je er gipsplaten tegenaan schroeft. Is je huis erg gehorig, dan is het verstandig om te kijken naar een combinatie van warmte-isolatie en geluidsisolatie voor het maximale effect. Als je klaar bent, ziet je plafond er ook meteen een heel stuk beter uit.
3. Nieuwe ramen en kozijnen
Wanneer je nog enkel glas in je ramen hebt zitten, ben je vast al weleens gaan kijken of dubbel glas een goede optie zou zijn. Maar wist je dat, hoewel glasleveranciers vaak beweren dat dubbel glas goed past in de huidige kozijnen, het vervangen van ramen en kozijnen samen het beste resultaat geeft? Bovendien is het type glas wat het meeste energie bespaart HR++ glas, wat niet past in oudere kozijnen. Nieuwe ramen en kozijnen geven je huis weer een frisse nieuwe uitstraling en ze verdienen zichzelf binnen enkele jaren weer terug.
Dankzij nieuwe milieu-wetgeving moeten huizen over een aantal jaren minder energie gaan verliezen. Uiteindelijk is het streven om uit te komen op energie-neutrale woningen. Dit is echter haast niet haalbaar voor woningen die vóór de jaren ’50 zijn gebouwd. Zij moeten bijzonder grondig worden gerestaureerd voor een dergelijke besparing haalbaar is. Wil jij graag in een energiezuiniger huis wonen, maar is je woning eigenlijk te oud om dat goedkoop te doen? Dan is het verstandig om te overwegen om van woning te switchen. Soms is verhuizen gewoon de beste optie. Nieuwbouwwoningen worden al (bijna) energie-neutraal gebouwd en woningen van na de jaren ’70 zijn relatief goedkoop op te knappen zodat ze minder energie verliezen.