Het idee achter kerstverlichting en de historische ontwikkeling ervan in een notendop . Wil je wat meer weten over kerstverlichting? Dan is dit informatieve stukje even leuk om te lezen. Wil je graag shoppen voor kerstboomverlichting, dan verwijzen we je door naar kerstverlichting-expert; hier vind je een compleet aanbod waar altijd wel iets voor je bij zit.
Kerstverlichting- van de jaren ’50 naar nu
Verlichting in de kerstboom bestond tot in de vijftiger jaren van de 20e eeuw bij de meeste gezinnen uit kaarsjes. Deze stonden in kaarsenhouders die met klemmen aan de takken van de kerstboom vast zaten. Dit gaf een fijne kaarsengeur, maar ook een risico op brand. Om deze reden hadden mensen vaak een emmer water naast de kerstboom staan. In het geval dat de boom vlam vatte, konden ze die in ieder geval snel blussen. Snoeren met gloeilampjes kwamen vanaf de jaren ’60 in zwang en zorgden voor een veiliger verilichting in de boom. Dit bestond echter al veel langer. De eerste kerstverlichting werd voor het eerst in 1882 opgehangen. Naar verluid was het Edward Johnson die dit deed. De eerste snoeren kerstverlichting in de jaren ’60 hadden vaak maar twaalf tot 24 lampjes. De lampjes hadden ook nog steeds de vorm van kaarsjes in een lamphouder. Tegenwoordig is verlichting voor de boom in vele soorten en maten te vinden, met snoeren van 200 lichtjes. Een voorbeeld van een shop waar ze alle keuze hebben is kerst-verlichting-expert.nl. Op deze site vind je ook led-verlichting, die ook bij kerst steeds gebruikelijker wordt. Dat is geen wonder. Led-lampen zetten 80% van de energie om in licht. Dit betekent dat ze weinig warmte afgeven, veiliger zijn, langer mee gaan en energiezuiniger zijn dan andere soort lampfittingen. Ideaal voor in een kerstboom, waar de takken dicht bij de lampjes zitten.
Kerstverlichting en Kerstmis
Waarom doen we eigenlijk aan kerstverlichting? Kerstmis is volgens historische bronnen een samentrekking van de verering van de Zonnegod en de geboorte van Jezus. De Zonnegod werd op 25 december in het Middelandse Zee gebied geëerd en Jezus werd het ‘Licht van de Wereld’ genoemd. Vandaar dat de machthebbers in de vierde eeuw besloten de geboorte van Jezus op deze dag te vieren. Weet je dit eenmaal, lijkt het logisch dat we met kerst veel lichtjes om ons heen willen. In de donkere dagen voor Kerst is het nodig, gezellig en een mooi gezicht om lichtjes te branden, anders is het erg donker.
Kerstverlichting- hoe werkt dit?
Altijd al benieuwd geweest naar hoe een verlichtingssnoer werkt? Een snoer met kerstlampjes werkt op elektriciteit. Een snoer kerstverlichting is middels de stekker aan het begin en einde verbonden aan 230 V. Dit snoer is dus een stroomkring waar de lampjes stroom van krijgen. De meeste kerstverlichting is ‘in serie’ geschakeld. Dit betekent dat de stroom van het begin tot het einde van het snoer loopt, en maar één weg kan gaan. Dit heeft als nadeel dat als er één lampje kapot gaat, de stroomweg wordt onderbroken en je mooie kerstverlichting helemaal uitvalt. Bij snoeren met modernere kerstverlichting is dit opgelost door een korstluitingverbindinkje aan te leggen. Dit is een draadje dat bij kortstluiting de stroomkring weer compleet maakt. Het is wel verstandig om het kapotte lampje te vervangen, daar de rest van de verlichting dan een te hoog voltage krijgt en ook kapot kan gaan. Een fijne kerst gewenst!
Inderdaad zo vervelend als er 1 lampje kapot is dat de hele snoer niet meer werkt haha.