De indeling van keukenkastjes is heel belangrijk. Niet alleen moet je er zoveel mogelijk spullen in kwijt kunnen, maar het moet ook nog eens praktisch zijn. Het is natuurlijk fijn als je veel hoge kasten in je keuken hebt, maar dan is het wel verstandig om daar spullen in te zetten die je weinig gebruikt. Belangrijke dingen zoals de borden, bestek en bekers moeten op een handige plek staan waar je snel bij kunt als je bezig bent. Wij vonden 8 voorbeelden van praktische én efficiënte manieren om de keuken in te delen.
1. Een dubbele bestekla
Een bestekla wordt meestal maar voor de helft gevuld. Zeker wanneer je je grote bestek, zoals opscheplepels en gardes, op een andere plaats opbergt is er veel ongebruikte ruimte in je la. Daarom is het een slim idee om er een dubbele laag in te maken: zo kun je 2x zoveel bestek kwijt in dezelfde ruimte. Bij keukenleveranciers vind je dubbele besteklades. Maar je kunt ook kiezen voor schuifbare draadmanden in je lades. Heb je een lade die niet diep genoeg is voor zo’n systeem? Dan kies je bijvoorbeeld voor een handige dubbele inzet bestekbak met dubbele tray.
2. De hoekkast efficiënt benutten
Hoekkasten zijn een beruchte plaats in de keuken indeling. Dit is dé plek waar zich rotzooi verzameld. Tenslotte is het ook een lastige kast: je kunt nooit helemaal goed in de hoek komen. Dus wat doe je ermee? Door laden op maat in de kast te monteren, wordt ook deze kast nuttig in de keukenkastinrichting. Je kunt ook kiezen voor een draaicarrousel of voor een uittrekbare hoekkastinrichting. Vooral bij een kleine keuken kun je geen ruimte verloren laten gaan.
3. Grote laden
Een grote lade kun je praktisch inrichten als je een organizer gebruikt. Deze kun je vinden in allerlei vormen. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor een zelfgemaakte indeling van multiplex plaatjes. Je kunt ook gebruikmaken van standaard inzetbakken, die als je geluk hebt precies passen. Of je kiest voor verstelbare bakken, zoals deze Simple Humans organizer voor keukenlades. Een verstelbare ladeverdeler kan ook zorgen voor een praktische indeling voor je lades.
4. Efficiënt stapelen
Een normaal keukenkastje is ook niet handig als het gaat om bordjes, kopjes en schoteltjes. Er gaat heel veel ruimte verloren die met een efficiënte keukenkastinrichting gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld door deze simpele rekjes te plaatsen, die ervoor zorgen dat je alles praktisch kunt stapelen, terwijl je wel overal gemakkelijk bij kunt. In dit voorbeeld is gebruik gemaakt van handige pannenrekjes. Als je een andere kastindeling mogelijk wilt maken, kies je liever voor een verstelbaar pannenrek dat je in verschillende vormen kunt gebruiken. Wil je kleinere dingen, zoals kruidenpotjes, handig stapelen? Dan kies je voor een praktisch ‘trapje’ in je keukenkast.
5. Borden, snijplanken en bakplaten
In je keuken heb je een plekje nodig voor platte voorwerpen. Borden worden meestal gestapeld, maar vooral snijplanken en bakplaten kunnen een flink probleem vormen. Ook pannendeksels zijn vaak lastig op te bergen. Toch kun je met een goede organizer deze platte items gemakkelijk kwijt in je keuken. Dit kleine rekje kan handig zijn voor pannendeksels en bakplaten, net als deze iets grotere versie.
6. Zoveel mogelijk dezelfde bakjes en potjes
Producten uit de winkel zijn vaak verschillend verpakt. Kijk alleen maar naar de kruidenpotjes: koop je je kruiden bij verschillende winkels, dan heb je al snel een enorm assortiment van verschillende potjes. Dat geldt ook voor veel andere producten. Verschillende verpakkingen zijn echter helemaal niet praktisch om te stapelen. Je kunt daarom beter een heleboel bakjes van dezelfde afmetingen gebruiken en de spullen daarin overhevelen. Daarmee kun je gemakkelijk labelen en stapelen en behoud je het overzicht in de kastjes.
Kijk hieronder voor een aantal voorbeelden van handige stapelbakjes:
7. Meer verdiepingen
De meeste keukenkastjes hebben maar 1 plank erin. Dat is echter voor veel spullen net te weinig. Als je veel lage of kleine spullen in de kastjes wilt zetten, kun je kiezen voor meer verdiepingen. Plaats gewoon extra planken, die je in de bouwmarkt op maat laat zagen. Het liefst gebruik je rechte dienbladen of rechthoekige bakken om de spulletjes in te zetten, zodat je ze gemakkelijk eruit kunt halen. Nóg handiger is om deze op maat te kopen en te koppelen aan ladegeleiders, zodat je eigenlijk een heleboel kleine laden in de kast maakt.
8. Vuilnisbakken
Nu komen we bij een minder smakelijk gedeelte van de keuken indeling: de vuilnisbak. Deze staat meestal ergens in een hoek weggestopt, maar nog altijd in het zicht. Dat is niet altijd wenselijk, dus stoppen sommige mensen hem liever in een keukenkastje. Maar als je dat doet, doe het dan wel efficiënt: zet de vuilnisbakken in een speciale lade die je dicht kan schuiven. Of koop een vuilnisbakje met schuifsysteem dat je zelf in de keukenkast kunt monteren. Zo kun je afval scheiden, hou je alles netjes uit het zicht en kun je er ook bij als je druk bezig bent met koken, bakken en kneden.
De keukenkastinrichting is iets waar goed over moet worden nagedacht. Zo is er, als je kinderen hebt, altijd de vraag waar de kinderen wel en niet aan mogen komen. Zet schoonmaakspullen niet in een laag kastje, tenzij er een kinderslot op zit! Verder moet de keukenkast indeling vooral praktisch zijn op andere gebieden. Zo moeten je kopjes, bordjes en andere spullen gemakkelijk te pakken zijn. Dit geldt ook voor alles wat je veel gebruikt tijdens het koken: snijplanken, kommen en bestek bijvoorbeeld. Met deze 8 praktische tips om de keuken in te delen, ben je al een eind op weg!
Handige bruikbare tips opgedaan!!:)